Албания ще внася мигранти от Италия, но без деца и бременни жени

Албания ще внася мигранти от Италия, но без деца и бременни жени Тирана ще приема по 36 хиляди мигранти годишно от Рим в два центъра под италианска юрисдикция. „Не мисля, че сме в състояние да се издължим на Италия и на италианския народ за онова, което направиха за нас още от първия ден, в който пристигнахме на техните брегове. Този дълг не се изплаща. Но ако Италия ни повика за помощ, Албания се отзовава". С тези думи, казани на отличен италиански език в Рим, албанският премиер Еди Рама обяви пред италианската си колежка Джорджа Мелони „историческото и иновативно споразумение" за реализирането в страната му на два центъра за мигранти, спасени в морето. Центровете няма да бъдат предназначени обаче за деца, бременни жени и хора в деликатно здравословно положение. Щом бъдат засечени в морето, мигрантите ще бъдат транспортирани до пристанището на Шенджин, близо до Черна гора. Там ще бъдат идентифицирани и подлагани на скрининг. Оттам ще бъдат изпращани в близкия град Гядер. Албания се ангажира да се грижи за сигурността и надзора в приемните центрове, които заедно ще могат да поемат 3000 души. С помощта на италианското правителство процедурата по разглеждането на исканията за убежище ще се сведе до 28 дни. До 36 хиляди мигранти годишно могат да бъдат приемани, според споразумението между Рим и Тирана. Очаква се центровете да станат оперативни до пролетта на 2024 г.
Надзорът над центровете ще се осъществява от албанската полиция и в присъствието на италиански персонал. Принципът, който ще се прилага в центровете, ще бъде аналогичен на този,който се прилага в дипломатическите представителства и корабите в чужди води. Вътре в центровете ще се действа под италианска юрисдикция.
За двустранния пакт оказа изключителна помощ италианският посланик в Тирана Фабрицио Бучи. Според мнозина той може би ще наследи на поста му Франческо Тало, бившия дипломатически съветник на Мелони.
Според в."Кориере дела сера" споразумението между Италия и Албания е родено в дните,когато Джорджа Мелони прекара кратка лятна ваканция със семейството си във вилата в Албания на премиера Еди Рама. През август лидерката на партията „Италиански братя" почиваше в Пулия с бившия си партньор Андреа Джамбруно и с дъщеря си, но отиде за кратко с ферибота до отсрещния бряг.
07.11.2023, 15:00 часа
488 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha