Проф. Боян Биолчев във Враца: Имам в себе си и усмивката на света, и трагедията

Проф. Боян Биолчев във Враца: Имам в себе си и усмивката на света, и трагедията С два романа на проф. Боян Биолчев се запозна врачанската публика по време на среща, организирана от Регионалната библиотека „Христо Ботев“. Срещата беше част от Дните на отворените врати, посветени на 1 ноември – Деня на народните будители.
Първият роман е „Преселението“, в който се разказва за бягството на тракийските бежанци през Странджа до гр.Царево през 1913 година. По думите на професора в основата на романа са разказите на шестнайсетина старци от Царево, които по време на бягството са били 6-годишни и тяхната тежка истина, която се осмеляват да споделят с него едва след дълго познанство. „Тези хора ме научиха да не бягам от истината“, сподели Боян Биолчев, добавяйки, че книгата е написана 30 години след разговорите с тях и излиза от печат през 2018 година.
„Имам в себе си и усмивката на света, и трагедията“, каза още той преди представянето на другия му роман „Амазонката на Варое“.
Водещ на срещата бе писателят, журналист и публицист Мартен Калеев. Той разказа за семейството на професора, за неговия дядо, който е бил приятел с Яне Сандански и Гоце Делчев. За това, че самият Димитър Талев е казал добри думи за първите разкази на младия Боян. Припомни, че в Антарктида има връх наречен „Биолчев“, както и за университетската дейност на професора.
В отговор на въпрос от публиката Боян Биолчев разказа и за преживяванията си в Антарктида, докато е бил част от една от българските експедиции там. 
09.11.2023, 15:03 часа
665 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha