Асен Василев представи проекта на Бюджет 2024, Борисов се закани със сериозен отпор

Асен Василев представи проекта на Бюджет 2024, Борисов се закани със сериозен отпор Започна Националното съвещание на ГЕРБ. Партията на Бойко Борисов трябва да реши дали ще продължи да подкрепя сглобката. Ще гласуваме бюджета, заяви Борисов в началото на националното съвещание.
Асен Василев представи вчера Бюджет 2024. От догодина минималната работна заплата ще бъде 933 лева месечно, а средната заплата в страната ще нарасне между 10 и 12%. От 1-ви юли пенсиите ще бъдат увеличени с 11 на сто. Средногодишната инфлация ще бъде 4.8%, а в края на годината ще се свие до 3 на сто.
Проектобюджетът ще бъде внесен в парламента на 22-ри ноември и очакването на финансовия министър Асен Василев е най-важният финансов закон да бъде приет дни преди Коледа. В него са заложени рекордни капиталови разходи.
По думите на Борисов хората трябва да знаят защо ГЕРБ участват управлението и подкрепят сглобката. 
"Ние няма да участват във вдигането на данъците", категоричен бе Борисов. 
"Има си местни принципали, те да вдигат данъците. Преди изборите трябваше да се кажат тези неща. Ние толкова години държим плосък данък. Няма да им мине тактиката", каза още Борисов.
"Този път ще срещнат сериозен отпор в цифрите на бюджета. Ние сме казали, че няма да вдигаме данъците. Казали, че ще облагат втора кола, и прочие. Можеше да се каже всичко това преди изборите. Сега излиза, че нашите кметовете вдигат данъците, което не е вярно", заяви Борисов, който настоя да се спре живото излъчване на националното съвещание, защото ще се псува.
Не по-малко остър бе и Делян Добрев. "Асен Василев ще ни прецака. За тази година заложените данъчни проходи са 35 милиарда, а към момента има 2 милиарда неизпълнени. А за следващата година са заложени 40 милиарда. От къде ще дойдат тия пари?
"Предупредих, че Василев ще надуе приходната част, за да може тия седем милиарда да си ги харчи. Сега като внесат този бюджет, то ние сме в много неизгодна ситуация. Пуснат един напудрен бюджет с черешка отгоре, дето казват "Ето, има за всички". Ще се види, че не е такъв гениален финансов министър, за какъвто вече все по-малко хора го смятат", коментира още Делян Добрев.
11.11.2023, 11:45 часа
838 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha