Проф. Ива Христова: COVID-19 плавно се оттегля след масов бум, чакаме грипните заболявания

Проф. Ива Христова: COVID-19 плавно се оттегля след масов бум, чакаме грипните заболявания Карантината за COVID-19 падна, но това не означава, че хората не трябва сами да поемат отговорност за здравословното си състояние, заяви проф. Ива Христова. "Ако ние упорстваме и отиваме на работа, логично е, че състоянието ни ще се влоши значително", обясни тя. По нейни думи най-добре е да си останем за няколко дни у дома, за да се възстановим бързо.
Тя посочи, че ковидът, който в момента вирее в България, може да се излекува за 5 дни. Той е свързан с много силна отпадналост. Хората нямат сили, което само по себе си предполага, че те ще си останат у дома - т.е. карантината се обезсмисля.
Грипът все още не се е разпространил у нас - това предстои. Високият брой заболели в момента дължим именно на недиагностициран COVID. Между симптомите на грип и COVID има разлика обаче, подчертава проф. Христова. Грипът ни разболява много бързо - сутринта сме добре, а наобед вече лежим. COVID се проявява постепенно. Той е сред по-тежките заболявания, които прекарваме в момента. Проявява се със силна отпадналост, температура, главоболие, болка в очите, загуба на апетит, понякога дори гадене, повръщане.
Важно е, ако сме решили да се ваксинираме, да си направим един тест за антитела, призовава проф. Христова. Това е желателно, тъй като много хора вече са прекарали заболяването, без да бъдат диагностицирани, може би дори безсимптомно. Така че първо е хубаво да се изследваме за антитела, а после да се ваксинираме.
12.11.2023, 13:00 часа
569 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha