Сблъсък в парламента: Спор заради допълнителната такса от 20 лв/MWh за пренос на руски газ

Сблъсък в парламента: Спор заради допълнителната такса от 20 лв/MWh за пренос на руски газ

Депутатите приеха окончателно таксата от 20 лв/MWh за пренос на руски газ през страната да се дължи от ползвателите на газопреносната мрежа, а не от оператора. За събирането на средствата ще имат грижата от Агенция „Митници” и НАП, а не от „Булгартрансгаз”, както беше заложено първоначално. Предложението за корекция дойде от ПП-ДБ. От опозицията обвиниха управляващите, че правят чест ремонт на току-що прието закони. По-късно и опозиция, и управляващи се съгласиха, че от поправката има нужда.
„Идеята е задължените лица да плащат таксата за внос и пренос. Таксата да се дължи от ползвателите на газопреносната мрежа. „Булгартрансгаз” може да натрупа задължения за изключително кратко време„ каза народният представител от ПП-ДБ Васил Стефанов.
„Когато сеете ветрове, ще жънете бури, вие, а не Путин, добави Павела Митова от ИТН.
„Става дума за грешка, колко е преднамерена, трябва да питаме изпълнителната власт, която изготви текстовете, но тя не е в зала”, подчерта Станислав Анастасов от ДПС.
„Булгартрансгаз” вече дължи на държавата 250 млн. лева. Виновни сте вие, защото не изпипвате законодателство”, каза Драгомир Стойнев от БСП.
„Трябва да помислим тези 250 млн. лева как да отпаднат от задълженията на „Булгартрансгаз” към държавата. Те към днешна дата изглеждат несъбираеми”, уточни Жечо Станков от ГЕРБ.
Йордан Тодоров от „Възраждане” попита защо разчитат на опозицията, за да им оправя законовите неточности. „Вие си ги приемате, вие си ги оправяйте”, каза той.

16.11.2023, 13:48 часа
628 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha