ПП-ДБ поиска оставката на МВР-шефа, а ГЕРБ - на спортния министър

ПП-ДБ поиска оставката на МВР-шефа, а ГЕРБ - на спортния министър Футболният погром в столицата по време на протеста срещу ръководството на БФС доведе до тежък политически трус в правителството. Заради снощните размирици от ПП-ДБ поискаха оставката на вътрешния министър Калин Стоянов. На различна позиция застана лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, според когото отговорност трябва да се търси от спортния министър за нажежаване на обстановката и от новия кмет на София Васил Терзиев. Абсолютно същата позиция зае и депутатът от ДПС Делян Пеевски. Развитието на събитията минира провеждането на заседание на парламента, на което трябваше да се гласува поискания вот на недоверие. Заради липса на кворум то бе отменено. 
"Първо Боби Михайлов - този човек трябва да си ходи. Но също така искаме оставката и на Калин Стоянов. Защото това, което всички видяхме, е недопустимо. Не може хора да бъдат пребивани по заведения", коментира съпредседателят на ПП Кирил Петков преди заседанието на НС. На същата позиция са и от ДБ. "Цялата българска общественост видя проявената жестокост от определени служители на МВР. От оперативна гледна точка не е била създадена необходимата организация за опазването на обществения ред и затова трябва да се носи политическа отговорност", коментира съпредседателят Атанас Атанасов. Той допълни, че решението за искане на оставката на Калин Стоянов е било взето единодушно.
''Подобно поведение на български полицаи е недопустимо'', смята и съпредседателят на ПП-ДБ Христо Иванов в кулоарите на парламента. "Винаги при такива сцени на брутално полицейско насилие ние сме настоявали за политическа отговорност. Така че нашата позиция отговаря на един и същи стандарт. Оттук нататък академик Денков ще вземе своите решения. Що се отнася до кмета – кога кметът на София при всички протести досега е поемал отговорност за обществения ред, за да искаме сега такава от Васил Терзиев, който още не е избрал своя екип", каза още Иванов. 
От коментарите не стана ясно дали премиерът Николай Денков вече е уведомен за взетото политическо решение от групата. Не бе получен и отговор на въпроса чия номинация е бил Калин Стоянов при съставянето на кабинета. 
Различна позиция зае лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. Борисов обяви, че оставка трябва да подадат Боби Михайлов и кметът Васил Терзиев заради разрешаването на протеста, както и спортният министър, който дни наред нагнетявал обстановката. "Не е нужно вътрешният министър да подава оставка", счита Борисов.  "В 7.30 часа, когато София гори, получавам имейл с покана за среща. Уплашиха се. Вместо да си гледа града, ме кани на среща", каза още Борисов по адрес на Васил Терзиев. 
Делян Пеевски също обяви, че вина носят кметът Терзиев и спортният министър. "Какво трябваше да правят полицаите? Да се оставят да ги убият, да ги пребият? Тези хора са едни и същи, искаха да пребиват полицаи с камъни. Твърдо заставам зад момчетата от МВР. Или ще има държава, или няма да има", коментира Пеевски. 
17.11.2023, 10:45 часа
593 1
Коментари

Слава

17.11.2023, 14:45 часа
всяко чудо за 3 дни
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha