Росен Христов: Добро за страната е да имаме ниски цени на горивата, за съжаление не го виждаме

Росен Христов: Добро за страната е да имаме ниски цени на горивата, за съжаление не го виждаме „Добро за страната е да имаме ниски цени на горивата. За съжаление това не го виждаме. Тази дерогация има смисъл, ако цените са около 2,30-2,40лв. за л./бензин, цените, които бяха по време на служебното правителство. В момента цените на колонките са такива, каквито са в останалите европейски държави, които работят със сорт Brent, тоест, в момента ние не се възползваме от тази дерогация. От нея се възползват руските олигарси и ПП-ДБ, които работят с тях.“
Това каза бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов.
"Нищо в пазара на петрол не се е променило преди 6-7 месеца. Това, което беше по наше време и сега си е същото. Щом тогава бяха 2.30 - 2.40лв. за л/бензин, сега не може да са 3 лева. Аз преди няколко дена бях в Гърция и там зареждах на цени по-евтини от българските. Тоест, ако махнем акциза, защото там е по-висок, те правят горива на по-ниски цени, а не работят с руски петрол. Няма как това да се случва у нас, ако някой не прави свръхпечалби. Това са „Лукойл“. А щом ПП-ДБ не иска тази дерогация да не падне, щом не работи значи са много обвързани с „Лукойл“. В Румъния „Лукойл“ в тяхната рафинерия работят с неруски петрол. Това, което виждаме в България е, че ПП-ДБ оставиха „Лукойл“ да си изнася печалбите в чужбина и да плащат данъци там. Служебното правителство направи обратното и ги накара да плащат данъците си тук, докато бяхме на власт. ПП-ДБ работиха с руски партньори по доставянето на ядрено гориво, с руски партньори по доставките на газ", заяви Христов.
"Не очаквам, ако дерогация отпадне, цените да се вдигнат повече от нивата, на които са в момента. Има някакъв технически срок, за да се пренастроят системите в рафинерията, според мен е около няколко седмици. Те имат опит от рафинерията си в Румъния за работа с не руски петрол. Въпросът е да се подпишат договорите и да има системни такива, защото базите на „Лукойл“ съхраняват гориво до 10 дни. Някой трябва да следи „Лукойл“ да си договори системни доставки на нормални цени", каза още той.
"Аз виждам, че правителството стои доста стабилно. Вече втори вот на доверие преминава през гласуване. ГЕРБ, въпреки всичките критики, продължава да подкрепя правителството. Може да има сътресение при ротацията, ако ГЕРБ искат да сменят някои от министрите, но като цяло не виждам политическа обстановка, която да събори правителството, въпреки, че ГЕРБ го критикуват често. Но все пак го подкрепят".
"Доста неграмотна е статията на Politico за договора с „Боташ“. Тя е поръчкова и се базира основно на неща, изпратени от Центъра за изследване на демокрацията. Договорът с „Боташ“ е договор за достъп до инфраструктура. Там има само достъп, не се купува газ. С този договор имаме достъп до цялата енергийна инфраструктура на Турция, никой друг няма такъв. Вие, ако си купите карта за градския транспорт, я плащате. независимо дали я използвате или не, нали така, такъв е и нашият договор. Няма как да купим достъп до тази инфраструктура само за дните, в които я използваме. Този договор ни дава възможност да осъществим връзка с газа на Азербайджан. И ЕК, в частност Урсула Фон дер Лайен, искаше да се договорят с „Боташ“, но не успяха. Единствените, които успяха, сме ние. Това е договорът, който ни дава достъп до всички търговци на газ от Европа и САЩ. С този договор има избутване на руското влияние", смята Росен Христов.
18.11.2023, 16:03 часа
535 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha