ПГ „Пъстренец Junior“ от Монтана отбелязва с концерт 17 години от създаването си

ПГ „Пъстренец Junior“ от Монтана отбелязва с концерт 17 години от създаването си Певческа група „Пъстренец Junior“ ще отбележи с концерт 17 години от създаването си. Концертът, наречен „Пътят на песента“, ще започне в 18.30 ч. на 21 ноември – Ден на християнското семейство и младеж. Той ще се състои в Заседателната зала на Младежкия дом в Монтана.
Гласовитите деца ще изпълнят над 20 фолклорни песни. Те са от северняшка, тракийска, шопска, пиринска и родопска етнографски области. Преобладават нашенските, сред които има и от репертоара на известните народни певци Мита Стойчева, Иван Пановски и Даниел Спасов. Колоритен акцент в програмата са торлашките песни. Тъй като музикалният педагог Асен Асенов работи и индивидуално с всяко от децата, 12 от тях ще се изявят в концерта със солови изпълнения. Сред тях се открояват Мария Алексиева и Магдалена Тодорова, които са носители на десетки награди от национални конкурси. Магдалена ще представи и песен, научена по време на Лятното училище по народно пеене с проф. д-р Светла Станилова от Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив. Този майсторски клас също е иницииран от Асен Асенов. В него се включват деца от цялата страна, както и българчета от чужбина.
В концерта ще участват и възпитаниците на Асен Асенов от група „Торлашки славеи“ към Първо ОУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Певческата група „Пъстренец Jr.“ е създадена през 2006 година от Асен Асенов, който е музикален педагог и художествен ръководител на формацията. Нейната мисия е да спечели за каузата на българската народна песен талантливи деца, за да се гарантира приемствеността между поколенията, да се съхрани фолклорно ни богатство и преди всичко това на Северозападна България. Сега в групата участват 14 гласовите деца на възраст от 7 до 17 г. През нея са преминали над сто млади таланти, а за част от тях музиката се е превърнала в професия, защото са завършили музикални гимназии и академия.
Група „Пъстренец Jr.“ и солистите ѝ са завоювали над 80 колективни и над 350 индивидуални награди от престижни национални фолклорни конкурси. Те са радвали с изпълненията си и публиката на международни фолклорни фестивали не само в България, но и в Сърбия, Турция, Северна Македония, Унгария, Гърция, Франция, Хърватия.
20.11.2023, 15:00 часа
474 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha