Политолози: ГЕРБ и ДПС целят максимално отслабване на "Продължаваме промяната-Демократична България"

Политолози: ГЕРБ и ДПС целят максимално отслабване на "Продължаваме промяната-Демократична България" Възможно е футболният проблем да доведе до оставка на правителството, но вероятността не е голяма, тъй като то има приоритети и ще оцелее. Това по-скоро напомня едно дрънчене на оръжие, отколкото нещо по-сериозно, още повече, че имаме пренареждане на политическата карта след местните избори в контекста на предстоящи европейски избори. Това коментираха в студиото на Euronews Bulgaria политолозите д-р Иван Начев и доц. Огнян Минчев.
Понастоящем нямаме алтернативна възможност за управление. Ще продължи извиването на ръцете и всички вътрешни кризи, които наблюдаваме, защото в това правителство непрекъснато протича премерване на силите. Това изисква успокояване, което засега протича успешно и показва, че на този етап правителството не може да падне, каза Минчев.
Пренареждане във властта може да стане не само с коалиционно споразумение, а и със задкулисно споразумение между политическите сили, поне докато се гласува бюджетът. Виждаме, че и ДПС се намесва в тази ситуация, допълни Начев.
В това правителство ГЕРБ и ДПС играят в много тясно свързан тандем. Те имат еднакви интереси - максималното отслабване на другия партньор ПП-ДБ. Целта е когато дойде времето за ротация да бъде максимално широка властта, която ГЕРБ ще упражнява заедно с ДПС, както управляваха заедно между 2009 и 2020 г., каза още Минчев.
Очаквам напрежението до ротацията да продължи, защото най-големият губещ от бюджета и неприемането ни в шенгенското пространство ще е ПП, а това нещо ще се промени през следващата година, смята Начев.
Ще се окаже, че номинирането на министрите от ПП-ДБ не се е случило, така както са си го представяли. ГЕРБ има много голяма изгода, че техни министри са включени в това правителство, но партията не носи публична отговорност за тях. Много по-добър вариант за ПП-ДБ би бил, ако участието на ГЕРБ, а както вече виждаме и на ДПС, във властта бъде публично и е ясно кой каква отговорност поема, каза Минчев.
Полезно за ПП-ДБ би било да развият своята коалиционна култура, тъй като виждаме, че много трудно ще си осигурят партньори в управлението на местно и национално равнище, допълни Начев.
Връщането на Доган начело на ДПС означава, че ще има радикална промяна в политическата линия, която наблюдавахме през последните няколко години, каза още той по повод ситуацията в ДПС.
Прави впечатление изключително арогантният тон, с който Пеевски говори на своите партньори. Чак на мен ми става неудобно като го слушам. Как те приемат това негово поведение не мога да преценя. Промяната в ДПС е насочена към утвърждаването на ролята на Делян Пеевски, което е парадоксално на фона на санкциите по Магнитски и съвместното бизнес управление с ГЕРБ за 12 г., допълни Минчев.
21.11.2023, 10:08 часа
545 2
Коментари

Стоян

21.11.2023, 14:48 часа
те, толкова се бориха, та сега ли ще пуснат колата от ДБ

Мх мх мх

21.11.2023, 10:54 часа
Положението за ППДБ е "каквото посееш това ще пожънеш"
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha