Депутатите гласуваха част от текстовете за изменения в Закона за авторското право

Депутатите гласуваха част от текстовете за изменения в Закона за авторското право Депутатите гласуваха на второ четене част от текстовете на общ законопроект за промени в Закона за авторското право и сродните му права. Очаква се в четвъртък те да продължат с разглеждането му. 
На първо четене бяха одобрени два законопроекта за изменение и допълнение на Закона за авторското право и сродните му права. Единият законопроект е внесен от Министерския съвет (МС) на 13 април т.г., а вторият – от народния представител Божидар Божанов („Продължаваме промяната – Демократична България“) на 23 май. На второ четене депутатите обсъждат обобщен законопроект с предлаганите изменения.
Според част от приетите разпоредби авторът може да иска увеличение на възнаграждението или да претендира за допълнително възнаграждение, ако първоначално договореното възнаграждение се окаже „явно несъразмерно на приходите“, получени от използването на произведението. Депутатите приеха още, ако не се постигне съгласие между страните, с които е сключен договорът за използване на дадено произведение, авторът да може да започне процедура по медиация, както и да предяви иск по съдебен ред, независимо дали е имало такава процедура. 
В други разпоредби се уточнява, че при преценка дали възнаграждението е "несъразмерно ниско" се взимат предвид всички последващи и съответни приходи от използването на произведението, включително продажбата на рекламни стоки, когато е приложимо, както и специфичните обстоятелства и във всеки конкретен случай, включително приносът на автора, пазарните практики и особеностите на съответния сектор.  
Разпоредбите, свързани с искания за увеличение на възнагражденията, не се прилагат по отношение на споразумения, сключени от организации за колективно управление на права и независими дружества за управление на права, предвиждат още част от приетите текстове.  
22.11.2023, 16:12 часа
335 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha