Ето какво реши новият общински съвет в Монтана на първото си заседание

Ето какво реши новият общински съвет в Монтана на първото си заседание Д-р Юлиан Александров е председател на Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в новоизбрания общински съвет на Монтана. В нея влизат още д-р Иванка Делева и Камелия Трифонова. Общо 10 са постоянните комисии, чийто състав гласуваха съветниците на първото  редовно заседание на Общинския съвет. По предложение на председателя Иво Иванов с тайно гласуване за зам.-председатели бяха избрани д-р Иванка Делева от коалиция НДСВ – ДПС, Валери Георгиев и д-р Христо Кастрев от коалиция СДС. Александър Димитров от Възраждане получи 6 гласа.
Подкрепено бе предложение на кмета Златко Живков за удължаване с още 3 месеца на програмата „Грижа в дома“, по която се осигуряват услуги на възрастни и хора с увреждания по домовете им. Гласувано бе и предложение от кмета Златко Живков за теглене на кредит от 1 милион лева, за да бъде осигурен бюджета за 2024 година. За отлагането му настоя Валери Спасов, но с гласуване съветниците отхвърпиха неговото предложение. Кредитът ще се използва при финансиране или окончателно плащане на малки проекти, както и за други плащания когато има разминаване на срокове, не постъпления от собствени приходи и субсидии от министерства и агенции. Поемането на такъв дълг няма да повлияе негативно на бюджета на община Монтана за следващата година.
Прието бе решение, с което се определя наемната цена за отдаване без търг или конкурс за едногодишно ползване на земя от общинския поземлен фонд за стопанската 2023/24 година. Площите ще се ползват след сключване на договор с кмета на общината като наемателят ще заплати по-високата сума при сравнение на най-високата тръжна цена за земите от държавния поземлен фонд и средната стойност на рентата за землището на общината.
Съветниците решиха ръководството на регионалното депо за твърди битови отпадъци да изготви техническо задание и изисквания за лизингов договор за закупуване на компактор и верижен багер, които да заменят амортизираната техника на депото, което работи от 17 години. Общата стойност на двете машини е 1 660 000 лв. Гласуван бе и списък на спортните обекти на територията на община Монтана. Те са общо 26 и могат да се управляват по Закона за физическото възпитание и спорта.
Предложението на съветниците от Възраждане за намаляване на таксата за паркиране в синя зона от 2 на 1 лев, не бе прието. Срещу това предложение се изказа д-р Людмил Джурджов, Любомир Иванов настоя размерът на таксата да бъде обсъден след анализ на приходите и разходите от синята зона. Кметът Златко Живков заяви, че това би могло да се обсъди при приемането на бюджет 2024 г.
24.11.2023, 10:18 часа
881 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha