Спасителната служба: Бъдете много внимателни в планините

Спасителната служба: Бъдете много внимателни в планините Високо в планините обстановката е зимна, все още с много сняг, но как високите температури от последните дни променят условията за туризъм - съветите са от Планинската спасителна служба в Благоевград.
Високите температури пред последните дни обаче направиха снега мокър и изключително опасен. Много хора се насочиха към високите части, за да се порадват на ранния сняг, но от Планинската спасителна служба съветват да бъдем внимателни.
Над планините ще е облачно с валежи предимно от сняг, под 1800 метра от дъжд, но и там до края на деня дъждът ще преминава в сняг. Вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и ще е умерен. С него ще нахлува студен въздух и след обяд дневните температури значително ще се понижат. Максималната температура на височина 1200 метра ще е около 7°, на 2000 метра - около 4°.
Междувременно тази сутрин към 5 часа е бил подаден сигнал към Планинската спасителна служба. Мъж е качвал връх Вихрен в късните часове на нощта, когато е паднал в дупка и е загубил обувките си.
По чорапи е стигнал до хижа "Бъндерица", където е успял да се завие с одеяло и се е обадил на Спешна помощ. Те сигнализирали планинските спасители. Екип от двама човека с шейни веднага си насочили към мястото, където се е намирал туристът. Свалили го до паркинга на Шилигарника, където е поет от спешните екипи. Мъжът е бил с тежка хипотермия, сериозно измръзване. Той е транспортиран в болница, където се лекува.
03.12.2023, 10:44 часа
298 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha