С празнична литургия, водосвет, рибен курбан и кулинарна изложба честваха Никулден в Моравица

С празнична литургия, водосвет, рибен курбан и кулинарна изложба честваха Никулден в Моравица В деня на Св. Николай, архиепископ Мирликийски, Чудотворец - 6 декември (Никулден), във второто по население село в община Мездра - Моравица, отбелязаха подобаващо храмовия празник на местната църква. 
Честването на големия православен празник започна с литургия и водосвет в съградения през периода 1903-1906 г. Храм „Св. Николай“, отслужени от енорийския свещеник протойерей Дилян Иванов. 
По-сетен отец Дилян освети празничния рибен курбан за здраве, дарен от имениците Николай Ценов, Николай Георгиев, Никола Иванчев, Николай Стоев и Нина Гергушева и приготвен от майстора-готвач Стефан Ватов-Баката. В знак на благодарност кметът на Моравица Росен Ценов подари на дарителите по една иконка с лика на Св. Никола. 
Празничната програма украси Никулденска кулинарна изложба, организирана от местното Народно читалище „Светлина 1926“ и Кметство Моравица. В изложбата се включиха повече от 20 вещи в кулинарното изкуство моравченки, които приготвиха традиционни за никулденската трапеза ястия: пълнен шаран с плънка от ориз, орехи и лук, гарниран със зрял боб и туршия, рибено плато с картофи и чушки, скумрия с доматен сос, домашни пити, сандвичи с риба тон, пълнени чушки с боб, картофена лютика, печена и варена тиква, баница с тиква, тиквен сладкиш, баклава, кекс, руло и др. 
От името на организаторите секретар-библиотекарят на НЧ „Светлина 1926“ - с. Моравица Маргаритка Ладова и кметът на селото Росен Ценов благодариха на участничките в кулинарната изложба и си пожелаха тя да се превърне в традиционна. 
Никулден честваха днес също в едно от най-малобройните населени места в община Мездра - Ослен Криводол, където по случай деня на небесния покровител на селото в новостроящия се Храм „Св. Николай Чудотворец“ бяха отслужени празнична литургия и водосвет.  
 
06.12.2023, 17:02 часа
714 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha