Заради свиването на икономиката ѝ: Eврозоната отива към първата рецесия след пандемията

Заради свиването на икономиката ѝ: Eврозоната отива към първата рецесия след пандемията Еврозоната няма да избегне първата рецесия след пандемията, тъй като икономиката ѝ се свива за второ поредно тримесечие през последните три месеца на годината, сочи проучване на Bloomberg сред анализатори.
Oчакваното свиване от 0,1% между септември и декември се сравнява с прогнозата на предишното проучване, според която производството ще остане непроменено. В началото на 2024 г. се прогнозира леко възстановяване.
"Съмняваме се, че сме в началото на подем", казва Йорг Ангеле, икономист в Bantleon Bank, информира Bloomberg TV Bulgaria. "Насрещните ветрове остават силни, особено тези, произтичащи от масовото повишаване на лихвените проценти."
Слабостта се дължи на най-голямата европейска икономика - Германия, която се опитва да се отърси от производствения си спад. Засегната от бюджетната криза и слабото световно търсене, страната се очаква да отбележи спад от 0,2% през четвъртото тримесечие - повече от първоначално прогнозираното свиване от 0,1%.
Резултатите от проучването са в противоречие с ноемврийската прогноза на Европейската комисия, която предвижда 20-членната еврозона да се върне към растеж през това тримесечие, подпомогната от рязкото намаляване на инфлацията и стабилния пазар на труда.
11.12.2023, 15:54 часа
356 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha