Любовта във времето: 16 семейства празнуват златна сватба в Чипровци

Любовта във времето: 16 семейства празнуват златна сватба в Чипровци Традиция в Чипровци е седмица преди Рождество близки и приятели да честват заедно половинвековния брак на двойки от града. Тази година златна сватба имат 16 семейства, а едно отбелязва шест десетилетия съвместен живот.
Йорданка и Михаил Павлови, или както всички ги знаят Данчето и Матушко, са женени от 50 години. Създали са дом, отгледали са две деца, сега се радват и на внуци. Не са напускали за дълго родния град и не съжаляват, че са останали там, където са корените им.
„Бяхме просто приятели, заедно сме учили, отиде войник, дойде си на отпуска и решил, че трябва да ме взима”, разказва Данчето. Михаил допълва: „Дойдох тука, като граничар с войнишкия нож, отидох при майка ѝ и баща ѝ – ей, или я давате, или .. и я доведох”. Данчето не се е дърпала, а и как ще се дърпа – ”ножа ми у джоба, как ще се дърпа, аз съм чипровчанин”, разказва Михаил.
Семейството не е имало проблеми, живели в една къща с възрастните, но не могат да кажат нищо лошо за никой от роднините, признават, че „където има печка, там има и пушек”. Сега се справят нормално, Михаил е с по-добра пенсия като миньор но, „ако имам 1 лев, харча 80 ст.”. Цигарите отказал на 30 години, по кръчми не ходи, „усетил, че е вредно за него“. Пийва вкъщи винце по една чашка сутрин, на обед и вечер - ракийка.
"Да е жива и здрава бабата да ми готви, това ни е живота”, допълва дядо Михаил.
Скоро е закрил фейсбука си, защото „не му позволили да поздрави Путин”, недоволен е и от политиците и от журналистите. Двамата живеят скромно, с взаимно уважение и отстъпчивост половин век. За тях това е семейството, ръка за ръка, ден след ден, година след година.
15.12.2023, 09:36 часа
1758 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha