Лодка с над 60 мигранти се преобърна в Ламанша

Лодка с над 60 мигранти се преобърна в Ламанша Лодка, превозваща над 60 мигранти, се преобърна в Ламанша край Франция през нощта на 14 срещу 15 декември, докато се опитваше да достигне Великобритания, като един човек загина, а друг е в критично състояние, предаде АФП.
Сред извадените 66 души, един от тях е в безсъзнание и в критично състояние, като е откаран с хеликоптер в болницата в Кале, а друг от пострадалите, след оказана помощ от спасителните служби, не е могъл да бъде спасен.
Френските координатори на морските спасителни операции в Гриз Нез край Кале са били предупредени, че лодка с мигранти е в беда на по-малко от 8 км от брега. "Спасителен кораб е пристигнал в района около 30 минути след полунощ", съобщиха морските власти.
Лодки и самолети все още издирват останалите оцелели, като френският министър на вътрешните работи Жералд Дарманен се очаква да пристигне на място.
Десетки хиляди души годишно преминават с малки лодки през Ламанша, което превръща въпроса в политически приоритет за британското правителство и ябълка на раздора между Лондон и Париж.
Човешките жертви са много, като едно от най-тежките потъвания преди 2 години отне живота на 27 души. В края на ноември лодка с мигранти, превозваща 60 души, потъна и в нея се удавиха мъж и жена. А през август тази година 6 афганистанци се удавиха, след като малката им лодка се преобърна.
Френските власти твърдят, че лодките са все по-претоварени, като средният брой от около 53 пътници е почти двойно по-голям от средния брой преди 2 години. Според британската правителствена статистика до края на ноември от началото на тази година през Ламанша са преминали повече от 28 000 души, докато за цялата минала година те са били почти 46 000.
15.12.2023, 14:05 часа
238 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha