Готова е експертизата за взрива до колата на Иван Гешев, ето какво показва

Готова е експертизата за взрива до колата на Иван Гешев, ето какво показва Готова е експертизата за взрива до колата на бившия главен прокурор Иван Гешев, обяви пред БНР заместник градският прокурор и говорител Христо Кръстев.
На 8 декември е изготвена назначената комплексна химическа и взривотехническа експертиза. Тя е изготвена от шест вещи лица. Проведени са експериментални взривове, извършени са множество изследвания.
"Заключението е, че взривното вещество е бризантно взривно вещество нитропента, което се е намирало в самоделно взривно вещество, изготвено за да се задейства по електрически способ. По размерите на епицентъра на взрива и поразяващото действие на сачмите се установява, че масата на взривното вещество е най-вероятно около 2,5 кг", обясни Кръстев.
Допълнителна експертиза ще установява с какъв интензитет и способ за нанасяне на вреди е било самоделното взривно устройство.
"Към момента няма лице, което да е заподозряно както като извършител на взрива, така и като поръчител", посочи Кръстев.
По това досъдебно производство се работи по всяка възможна версия, като не е изключена и версията за инсценировка.
Инцидентът с кортежа на Иван Гешев стана на 1 май. Поставянето на взривно вещество вдигна на крак всички служби на МВР. Заговори се за терористичен акт, а тогава зам.-главният прокурор Борислав Сарафов заяви, че Гешев е бил "мишена за убиване".
19.12.2023, 11:27 часа
506 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha