Осем войници са убити само за ден в Израел

Осем войници са убити само за ден в Израел Броят на убитите израелски военни от 7 октомври насам достигна 485, съобщиха израелските отбранителни сили (IDF) в своя канал в Telegram. Армията публикува на уебсайта си в неделя данни за 8 военни, убити в събота. Това довежда общия брой на загиналите военни до 485.
Според IDF броят на ранените военни от 7 октомври е 1996, от които 321 са хоспитализирани със сериозни наранявания. От началото на сухопътната операция са ранени над 800 войници. От тях 152 са били убити от началото на сухопътната операция. Израелският премиер Бенямин Нетаняху потвърди в събота, че военната операция в ивицата Газа ще продължи, докато не бъдат постигнати всички цели.
На 7 октомври Израел беше подложен на безпрецедентна по мащаб ракетна атака от ивицата Газа в рамките на операция „Наводнение Ал-Акса“, обявена от военното крило на палестинското движение Хамас. След това бойците на организацията проникнаха в граничните райони в Южен Израел, където откриха огън както по военни, така и по цивилни, а също така взеха повече от 200 заложници. В Израел по последни правителствени данни са загинали около 1,2 хиляди души, като това число включва цивилни, войници, чужди граждани и работници, а също така се съобщава за над 5 хиляди ранени.
В отговор израелските отбранителни сили започнаха операция "Железни мечове" срещу Хамас в ивицата Газа. В рамките на няколко дни израелските военни поеха контрола над всички населени райони близо до границата с Газа и започнаха да нанасят въздушни удари по цели, включително цивилни, в ивицата. Израел също обяви пълна блокада на ивицата Газа: спряха доставките на вода, храна, електричество, лекарства и гориво.
В края на октомври започна наземната фаза на израелската операция в анклава. Град Газа беше обкръжен от израелските сухопътни сили и анклавът беше ефективно разделен на южна и северна част.
Броят на загиналите в ивицата Газа от началото на израелските удари надхвърли 20 200 души, а над 53 600 са ранени.
Хамас твърди, че в ивицата Газа има около 200-250 заложници. След края на примирието израелските власти обявиха, че 126 израелци и 11 чужденци остават заложници при Хамас, а 110 отвлечени са освободени.
24.12.2023, 10:30 часа
254 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha