Съобщиха за първи случай от близо 30 години на човек, заразен с конски енцефалит

Съобщиха за първи случай от близо 30 години на човек, заразен с конски енцефалит В Аржентина е регистриран първият случай на заразяване на човек със западен енцефалит по конете ("ЗЕК") от 1996 г. насам. За това съобщи Световната здравна организация (СЗО), като поясни, че става въпрос за рядко вирусно заболяване и че рисковата група включва хора, които работят или участват в дейности на открито.
На 20 декември Аржентина уведоми СЗО за "заразяване на хора със западен енцефалит по конете". Това е първият потвърден случай на такова заболяване "от повече от две десетилетия". Преди това случаи на това заболяване в Аржентина са докладвани през 1982-1983 г. и 1996 г.
Този път става въпрос за селски работник, живеещ в район, в който "преди това са били идентифицирани коне с положителен тест за ЗЕК". На 19 ноември той развива симптоми като главоболие, миалгия, замаяност, дезориентация и внезапна треска. На 24 ноември пациентът е приет в здравно заведение в провинцията, където в продължение на 12 дни се нуждае от интензивно лечение и апаратна вентилация. Пациентът е изписан на 20 декември и е под лекарско наблюдение. В Аржентина, между 25 ноември и 27 декември, в 12 провинции на страната са открити 1182 огнища на болестта ЗЕК при конете.
СЗО припомня, че ЗЕК е "рядко вирусно заболяване, пренасяно от комари, което засяга конете и хората". Вирусът "потенциално може да се разпространи в други райони чрез миграция на заразени птици или придвижване на хора и животни, носещи вируса". По този начин "птиците действат като резервоар на инфекцията". В риск са "хората, които живеят, работят или участват в дейности на открито в ендемични райони или там, където са обявени активни огнища при животните".
29.12.2023, 12:47 часа
477 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha