САЩ натиска Турция да не спъва Швеция към НАТО

САЩ натиска Турция да не спъва Швеция към НАТО САЩ ще се опитат да окажат натиск върху Турция да не бави повече присъединяването на Швеция към НАТО, като в противен случай може да дадат зелена светлина за продажбата на изтребители от пето поколение F-35 на Гърция, съобщава в кореспонденция от Вашингтон гръцката държавна телевизия ЕРТ, която се позовава на все още непотвърдени сведения.
В кореспонденцията се казва, че държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън планира ново пътуване до Близкия Изток, по време на което може да посети и Турция, където ще разговаря по въпроси, свързани със събитията в ивицата Газа, както и с кандидатурата на Швеция за членство в НАТО.
Според информацията Вашингтон ще се опита да убеди турския президент Реджеп Тайип Ердоган присъединяването на Швеция да бъде ратифицирано от турския парламент веднага след началото на новата сесия в средата на януари. Блинкън ще изпрати посланието, че в противен случай американското правителство ще информира Конгреса за продажбата на изтребителите на Гърция, предаде БТА.
Според същите източници Блинкън е заявил пред турския външен министър Хакан Фидан, че членството на Швеция в НАТО е ключово за стратегията на НАТО срещу руската заплаха и го е предупредил за тези последствия, ако Турция не изпълни обещанията си по отношение на Швеция.
03.01.2024, 15:18 часа
240 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha