Изследване: Алпите ще загубят около 34% от ледената си маса

Изследване: Алпите ще загубят около 34% от ледената си маса

В резултат на затоплянето на планетата, до средата на века регионът на Алпите ще загуби около 34% от сегашната си ледена маса и дори ако продължаващото през последните десетилетия топене спре по чудо, тази тенденция ще се запази. Това сочат резултатите от последното изследване на учени от Лозана.
Компютърните прогнози показват, че загубата на ледници всъщност може да бъде по-голяма и че ако се запазят променливите на затоплянето само през последните десет години, до 2050 г. може да се стопят до 65% от всички ледени образувания в Алпите.
С помощта на изкуствен интелект и нови алгоритми, швейцарските учени са създали модел, който анализира по-кратък период от време и показва с по-голяма точност негативните последици от глобалното затопляне и топенето на ледените повърхности, което, както се посочва, ще увеличи значително проблема с питейната вода в тази част на Европа.
По данни на швейцарския информационен канал SWI средната температура в страната се е повишила с 2°С в сравнение с прединдустриалния период.
На територията на Швейцария има общо 1500 ледника, които са изключително важни за осигуряването на достатъчни количества питейна вода. С разтопяването им тази страна ще загуби 57 куб. км вода или 15% от всички запаси.
Намаленото количество валежи през зимните месеци, както и ускореното топене на алпийските ледници, известни като водната кула на Европа, могат да застрашат значително притока на големите реки като Рейн, Дунав и По, които имат по-малък воден дебит през летните месеци. Намаляването на водния капацитет на тези реки вече оказва отрицателно въздействие върху селското стопанство, енергийния сектор и европейския речен транспорт.

22.01.2024, 16:45 часа
306 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha