Доц. Тонев: Електронното ни досие ще праща съобщения за преглед

Доц. Тонев: Електронното ни досие ще праща съобщения за преглед

Очаква се от средата на годината електронното здравно досие да започне да ни изпраща напомнящи съобщения за посещение при личния лекар. Това съобщи пред БНР съветникът на министъра на здравеопазването доц. Антон Тонев.
По думите му за първоначалното инсталиране на този модул ще е необходим електронен подпис, но в момента се разработват и алтернативни системи от "Информационно обслужване", които да направят по-лесни за използване всички тези електронни приложения.
Ползата на това електронно приложение ще бъде да получаваме навременна информация какво можем да ползваме в конкретната календарна година като пациент, като първите съобщения ще водят задължително към посещение при лекар.
„Поставили сме въпроса пред личните лекари те разсъждават, очакваме тяхната обратна връзка, за известна автоматизация на този процес. В момента единствено личните лекари могат да ни издадат направление за профилактичен преглед. Когато отидем и то често в работно време, пред вратите на личния лекар често има опашка и то от болни хора и деца. И хората се отказват от профилактичните си прегледи. Затова обсъждаме една идея, че след преминаване един или два пъти през кабинета на личния лекар и те са оценили цялостния ни риск, с тяхно разрешение ние да получаваме автоматични направления за определени профилактични прегледи, а те да получават резултатите от тях. Ние да можем сами през телефона си да създаваме своето електронно направление, за изследвания или друго, и ако те видят нещо притеснително, тогава да ни викат за допълнителни прегледи“, посочи Тонев.
Условието за това автоматично направление е да сме инсталирали на телефона си модула за пациентското ни досие, както и личният лекар да е преценил, че нашият общ статус е ниско рисков. Крайното решение е в нашите общопрактикуващи лекари, като най-важното е да разберем, че става дума само за случаи без никакви оплаквания. Когато имаме симптом и оплаквания, няма как да се действа с автоматизирани алгоритми.

20.02.2024, 14:06 часа
360 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha