Със съпротива от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ": Парламентът прие нов закон за БНБ

Със съпротива от "Възраждане", БСП и "Има такъв народ": Парламентът прие нов закон за БНБ Окончателно Народното събрание прие нов закон за Българската народна банка (БНБ), който ще позволи страната да се присъедини към еврозоната и ще влезе в сила след като това стане факт. Законът беше одобрен от Министерския съвет в последните работни дни на 2023 г. В подкрепа на предложенията гласуваха представителите на ГЕРБ, "Продължаваме промяната - Демократична България" и ДПС, не подкрепиха "Възраждане", БСП и "Има такъв народ".
Нюансът между опозиционните формации е, че партията на Костадин Костадинов се обявява против присъединяването към еврозоната, формациите на Корнелия Нинова и Слави Трифонов твърдят, че са съгласни със смяна на валутата, но някога, неизвестно кога.
Дебатът в пленарната зала се проточи около три часа и в значителната си част въобще не засягаше икономиката и финансите на страната. До голяма степен дискусията беше превзета от "Възраждане" и "Има такъв народ", за да използват пленарното време за важните за тях теми, съответно за референдум срещу еврото и атаки към подуправителя на БНБ Андрей Гюров от "Продължаваме промяната - Демократична България".

Малко по същество
Георги Ганев от "Продължаваме промяната - Демократична България" обясни, че сега България поддържа задължителни резерви, които са упора за валутния борд. След присъединяването към еврозоната този ангажимент ще отпадне и "това ще освободи ресурс", от който една част може да отиде за кредитиране.
"Една от основните ползи, поради които нашата парламентарна група подкрепя този законопроект и влизането в еврозоната, е да започне да се капиталообразува повече в България, а това става с кредитиране, реален ресурс, който да може да се насочи към икономиката", каза Ганев. Добави, че след присъединяването към еврозоната България ще може да генерира по-висока доходност по резервите.
БСП сметна за уместно да сравнява България с Дания и Швеция: "Не трябва да се бърза с влизането в еврозоната на бившите социалистически страни, защото ще изостанем повече от това, което сме в момента. Дания и Швеция не са в еврозоната, но са в първата петица по икономическо развитие, преди Германия", заяви Борислав Гуцанов от социалистическата партия.
"Възраждане" видя загуба на суверенитет, ако в България се въведе единната европейска валута. Обратната позиция е, че, когато страната приеме еврото, ще има глас в Европейската централна банка (ЕЦБ) и няма да е просто наблюдател на процесите и решенията.

Лични нападки
Между "Има такъв народ" и "Продължаваме промяната - Демократична България" се чуха и лични нападки за назначения. Тон даде председателят на парламентарната група на Слави Трифонов Тошко Йорданов, който - съвсем без връзка с дебата за еврозоната - спомена, че съпругата на Венко Сабрутев работи в Българския енергиен холдинг (БЕХ) и това дали не е конфликт на интереси.
В стила на Йорданов Сабрутев от "Продължаваме промяната - Демократична България" атакува обратно: "Павела Митова дали не беше назначена в БЕХ по времето на Вашия енергиен министър (Александър Николов в правителството "Петков" - бел. авт.) и дали това не е конфликт на интереси, а?". Митова отвърна, че има квалификация за длъжността, която е заемала преди да стане депутат:
"Не смятам, че съм в конфликт на интереси за длъжността, която съм заемала преди да бъда народен представител. Както и не смятам, че Вие сте в конфликт на интереси за това, че съпругата Ви заема длъжност. Аз уважавам нейната компетентност в областта на енергетиката. Бихте бил в конфликт на интереси, ако си позволите да заемете длъжността изпълнителен директор на БЕХ".
"Възраждане", Явор Божанков и Искрен Митев от "Продължаваме промяната - Демократична България" също спазиха обичая си да се обиждат взаимно и да си подвикват от депутатските си кресла. Този път обаче не се стигна до скупчване пред парламентарната трибуна и физически закани.
01.02.2024, 14:15 часа
401 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha