Тайно проучване: Какво би се случило, ако изборите бяха днес?

Тайно проучване: Какво би се случило, ако изборите бяха днес? Ако изборите бяха днес и „Демократична България“ (ДБ) и „Продължаваме промяната“ (ПП) се явяват отделно, дясното обединение би имало минимална преднина пред партията на Кирил Петков и Асен Василев. Това показва неоповестено изследване на „Алфа Рисърч“. Вероятно проучването е правено за вътрешнопартийна употреба и затова не е разгласено.
Според социологията, първа политическа сила с 23.1 процента от твърдо гласуващите отново би била ГЕРБ. „Възраждане“ ще е втора в парламента – 12.5%, но в случай, че ПП и ДБ се явят заедно - второто място отново ще е тяхно с общо 19%. Третото остава за БСП – 9.5%.
Изследването показва, че при отделно явяване "Демократична България" би събрала 9,6% от гласовете на твърдо решилите да гласуват, а "Продължаваме промяната" – 9.4 на сто. Следва ДПС – 7.7 на сто. В парламента отново би намерила място и „Има такъв народ“ на Слави Трифонов (ИТН) – 5.3%.
Изследването е проведено по поръчка на една от политическите партии, които участват в управлението, през първата половина на януари, като реално работата на терен е обхванала едновременно периода преди избухването на имотния скандал „Чаталджа“, в който бяха замесени Асен Василев и Даниел Лорер, и седмицата след разгръщането му.
Според източник, социологията е поръчана от ПП. Фактът, че възложителя иска от агенция "Алфа Рисърч" да мери отделно електоралната тежест на двете партии от "малката коалиция", говори, че вероятно се обсъжда възможността ПП и ДБ да се явят отделно на предстоящите това лято избори за европейски парламент. Предвид незадоволителните резултати при участие с две отделни листи, които това проучване дава обаче, надали разцепването на ПП и ДБ ще стане факт, коментират политолози.
Бойко Борисов остава първи по одобрение сред политическите лидери на т.нар. (не)коалиция. Той получава 22.6 на сто от положителния вот на избирателите, а отрицателно отношение изразяват 50.4 процента от анкетираните. Както и при партийните предпочитания, второто място сред лидерите е за Христо Иванов, а не за съпредседателите на ПП Кирил Петков и Асен Василев. Иванов получава доверието на 14.9 процента от избирателите, а отрицателното отношение към него е най-ниското – 47 на сто.
Одобрението към Асен Василев е 13.4 на сто, неодобрението – 57.4%. Положително отношение към Кирил Петков изразяват 12.3% от избирателите, не го харесват 60.4 на сто.
04.02.2024, 13:58 часа
509 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha