Д-р Първан Кръстев от педиатрията в МБАЛ-Монтана отпразнува 80 г.

Д-р Първан Кръстев от педиатрията в МБАЛ-Монтана отпразнува 80 г. Д-р Първан Кръстев от отделението по педиатрия празнува 80-годишен юбилей. Кръглата годишнина той навърши на 3 февруари, събота, а днес ръководството на болницата и колеги го почетоха на работното му място.
И днес, както и през последните почти пет десетилетия той е на поста си и се грижи за здравето на малките пациенти. Една година не му достига да закръгли половин век в отделението по педиатрия на МБАЛ-Монтана, където започва работа през 1975 г. Преди да стане лекар е завършил и специалност фармация. Първоначално искал да стане хирург, но любовта към лечението на детските болести надделяла.
„Посветих живота си на детско отделение в Монтана. Добре се чувствам и ще поработя още. Когато човек си обича професията е лесно. Удовлетворението ми е, че даваме здраве и живот на децата, които са най-важните за държавата и рода си. Лекарят трябва да е всеотдаен, да е добър професионалист, да има желание да помага. Важно е никога да не се предава", завещава д-р Кръстев на по-младите си колеги.
Юбилярът получи признание и подаръци от ръководството на болницата и колеги. Изпълнителният директор д-р Тони Тодоров му връчи награда - плакет за значим принос в опазването на детското здраве и по повод 80-годишнината му. Д-р Тодоров изказа сърдечна благодарност за достойната и отговорна работа на д-р Кръстев и подчерта, че той винаги е в крак с промените в здравеопазването. Започнал някога с няколко капки и антибиотика, и рецепта, написана на ръка, днес медицината се е развила с големи стъпки в лечението на децата, всичко е на компютър, а д-р Кръстев се справя с лекота със съвременните предизвикателства.
Когато не е с бялата престилка на работното си място, д-р Първан Кръстев обича да се занимава със земеделие. Родом е от с. Винище. Има увлечение за събирането и проучването на родовите си корени. Преди години успява да издири и събере на родова среща над 100 свои родственици, пръснати по целия свят. Сега мечтата му е да повтори тази среща, като на нея дойдат и най-малките издънки – внуци и правнуци на роднините му. А той ще ги посрещне с другото си хоби - да пече мръвки и зеленчуци на жарава. Днес колегите му от педиатрично отделение му подариха специален сет за барбекю, познавайки кулинарните му предпочитания.
05.02.2024, 17:10 часа
852 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha