ДАНС, МВР и прокуратурата с подробности за задържания за шпионаж служител /на живо/

ДАНС, МВР и прокуратурата с подробности за задържания за шпионаж служител /на живо/ ДАНС, МВР и прокуратурата излязоха с подробности за задържания за шпионаж служител на МВР. 
Припомняме, че след сигнал за шпионска дейност започна акция в ГДБОП. Данните, че служител на МВР изнася информация за чужда държава е дошла от службите.

Брифинг на МВР и прокуратурата за акцията в ГДБОП и ДАНС /на живо/

"Към настоящия момент е привлечен един български гражданин - все още служител на ГДБОП. Събраните доказателства по делото сочат, че лицето през продължителен период от време е реализирал обмен на информация с представители на Специалната разузнавателна служба на Руската федерация", съобщи наблюдаващият прокурор Ангел Кънев.
Той допълни, че по делото са били извършени няколко претърсвания и обиски, като са били приобщени конкретни веществени доказателства.
"Ще се проведе разпит на обвинения български гражданин и постановено задържането му за срок от 72 часа", допълни наблюдаващият прокурор. И уточни, че досъдебното производство е образувано миналата година и по него работят само български служби.
Заместник-председателят на ДАНС Петър Петров увери, че работата по случая е стартирала от ДАНС, и няма участие на чужди служби.
"Няма чужди служби, нито чужди служби са арестували служител на ГДБОП. Разработката е започнала в ДАНС и по нея са работили само български органи", подчерта той. По думите му няма риск за изтичане на допълнителна информация.
Той допълни, че служител на агенцията е засечен в контакт със задържания служител на ГДБОП, като са предприети действия за изясняване характера и комуникацията на общуването им. "Дали ще бъде обвинен, тепърва ще се прецени, взети са мерки за ограничаване на достъпа му", каза още Петров.
Директорът на ГДБОП Явор Серафимов коментира, че задържаният служител на ведомството е 57-годишен. "Служител в системата на МВР от 1993 г., като е минал през различните структури на МВР. От самото начало ГДБОП е оказало пълно съдействие с цел да се свърши ефикасно работата, която е започнала. Това е стъпка за прочистване на хората, които не са лоялни. Не толерираме такъв тип поведение и такъв тип служители. Задържаният в момента е експерт в "Международно сътрудничество и проекти", посочи той и уточни, че служителите в тази дирекция не се занимават с оперативни разработки, но имат достъп до информация за обмени с партньорски служби. "Достъпа до документи, който той е имал, е описан и предаден на прокуратурата", коментира той.
Наблюдаващият прокурор Ангел Кънев посочи, че задържаният е изнасял "чувствителна информация", която е достигнала до представители на руските служби, но вече е установено каква е тя и кога е изпратена. "Не говорим за еднократни или няколко случая. Дейността на обвиняемия не е станала причина за проваляне на разработки на български агенции, служби и международни такива", посочи той.
"Към момента служителят на ДАНС няколко пъти е разпитан, предстои и провеждането на полиграф. Няма доказателства, че пряко е общувал с представители на руските служби", съобщи той.
06.02.2024, 14:06 часа
361 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha