Почина тайният син на Тодор Живков

Почина тайният син на Тодор Живков Камен Матов, известен като Тимоти, който години наред е спряган за незаконен син на Тодор Живков, е починал преди няколко дни, съобщи Lupa.bg. За внезапната му кончина на 67-годишна възраст извести в социалните мрежи Мариана Цонева, вдовицата на прочутия тв журналист Димитър Цонев. Двамата с него кумуват на сватбата на Тимоти в средата на 90-те години на миналия век.
"Много ми е мъчно и тежко. Във вторник го изпратихме. На погребението му имаше много хора, които го обичахме и уважавахме", сподели Мариана Цонева. Не се съобщава причината за кончината му, някои подозират, че е покосен от инсулт. В последните месеци обаче Камен бил видимо отслабнал и блед.
Камен Матов-Тимоти е един от двамата синове на легендарната лична секретарка на Тодор Живков Ангелина Горинова. Още в годините на соца се мълви упорито, че тя е и любовница на Бай Тошо - нещо, което се докладва и от чуждите разузнавания, дори от "братската" СССР. Горинова до последно остава вярна на Живков - тя е негова неизменна дясна ръка чак до 10 ноември 1989 г. и му служи вярно повече от три десетилетия! Привлечена е като обвиняема в прословутото "Дело №1" срещу Тато през 1990 г. Именно в първите години на демокрацията се появяват и първите публикации, че Горинова е родила син на Тодор Живков.
Смята се, че плод на любовта на секретарката и бившия Първи е именно Камен. Като баща, разбира се, е вписан тогавашния съпруг на Ангелина - Христо Матов. Малко след като бебето се ражда обаче, той я напуска. Клюкарите в годините на соца се кълнат, че причината е именно тази - Матов бил убеден, че не е баща на сина си, а детето е от Тодор Живков. След като се развежда със съпруга си, секретарката на Тодор Живков се омъжва за генерала от ДС Иван Горинов, от когото обаче няма деца. 
Бай Тошо също се грижи за него като за роден син - невръстният Камен расте заедно с неговите деца Владимир и Людмила, което още повече подклажда слуховете. Двамата остават близки и след 10 ноември - Камен е сред редовните гости в къщата му в "Бояна", където Живков прекарва последните си години под домашен арест.
"Всички го наричаха Тимоти. Това, че беше незаконен син на Тодор Живков, беше публична тайна в елитните кръгове. Аз това го знам от моя баща. Нямам никакво съмнение в това! Разбира се, може да бъде доказано с ДНК-тестове, но някой от фамилията Живкови трябва официално да го поиска. А кой от тях има интерес от това?", заяви в свое интервю Дамян Дамянов, син на бившето комунистическо величие Райко Дамянов.
07.02.2024, 10:54 часа
162560 1
Коментари
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha