Проф. Кушлев, който иззе близо 500 бона от Мартин Божанов: Името на Нотариуса изскочи от 5000 дела

Проф. Кушлев, който иззе близо 500 бона от Мартин Божанов: Името на Нотариуса изскочи от 5000 дела

Името на Мартин Божанов-Нотариуса изскочи от цели 5000 дела, които бяха изпратени на комисията от всички съдилища в страната след основаването й. Това стана през 2005 година, а на следващата година вече действахме по случая с Нотариуса. Лично видях осъдителната му присъда и на базата на решението на съда направихме изземването на стойност 430 000 лева. Това каза пред "България Днес" бившият шеф на комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество проф. Стоян Кушлев по повод информацията, че Мартин Божанов не е бил осъждан и е с чисто съдебно минало.
Професор Кушлев смята, че Нотариуса много добре е заличил всичките следи, които водят до това дело, заради връзките си на високи нива. Но според него присъдата може да бъде намерена, ако се търси на правилното място и разследващите се разровят усърдно и задълбочено.
"Има един интересен въпрос в случая с Мартин Божанов, а именно защо не могат да намерят делото, по което антикорупционната комисия навремето направи изземването за 430 хиляди лева на Нотариуса. Не е вярно, че не е бил осъждан. Видяхме решението на съда!", категоричен бе Кушлев. И допълва: "Сега разследващите търсят под дърво и камък тази присъда. Не могат да я намерят. Те просто не искат да видят закона за отнемането на имущество, придобито от незаконна дейност. По време на комисията влезе в сила този закон и на неговата база ние работихме. Тогава всички съдилища трябваше да ни изпратят присъди от такъв характер и антикорупционната комисия да ги прегледа и да прецени как да действа. Точно тогава ни изпратиха 5000 дела, това беше още в началото на работата на комисията между септември и декември 2005 година. Но те не бяха добре организирани и ние трябваше да преценяваме кои от тези дела са в компетенцията на комисията", спомня си Кушлев.
"Когато се захванахме с всичките тези дела, изскочи името на Мартин Божанов-Нотариуса. Присъдата му беше за отнемане на имущество за близо половин милион. Тази присъда я е получил Божанов още преди създаването на антикорупционната комисия", обясни бившият шеф на КОНПИ. По думите му няма какво да търсят присъдата, тя е в архивите на комисията, защото лично им била изпратена навремето. "Аз лично видях присъдата. Архивите на комисията обаче са поверителни и сега много трудно може да бъде открита присъдата, трябва да разгледат всичките тези 5000 дела, които получихме навремето, решението на съда е някъде там", казва професорът. Той добавя, че ако се преровят всички тези 5 хиляди присъди, разследващите ще открият каквото търсят. Това е самата истина, Божанов беше осъден да му се изземе имуществото, което според съда е придобито през незаконна дейност!, категоричен е проф. Стоян Кушлев.
"След това Божанов е прикрил всичко. Дори си е извадил свидетелство за съдимост, което е било чисто! Може ли да си представите какво е ставало, за какво става въпрос?", с възмущение пита професор Кушлев, който допълва, че лично той не е имал проблеми с Божанов след акцията по изземването на 430 бона.
"Не съм имал проблеми с него, не ме е заплашвал!", споделя ексшефът на комисията, който винаги излиза от къщата си въоръжен, защото е иззел и запорирал милиони на доста опасни хора.
За шестте години, в които Стоян Кушлев е начело на антикорупционната комисия, успява да спечели дела за отнемане на имуществото на знакови фигури като Митьо Очите, Пламен Стоянов - Големия Дамбовец и Братя Галеви, както и на Нотариуса, който бе показно ликвидиран от наемен килър на 31 януари около 19 часа вечерта. Божанов бе застрелян с един куршум в главата. До момента все още няма заподозрян за убийството. Нотариуса беше прострелян до автомобила си в столичния квартал Горна баня. Най-вероятно килърът не е влизал на територията на затворения комплекс, а е стрелял през оградата.
В момента има две версии за разстрела на Нотариуса. Едната е, че зад покушението стои конфликт от миналото му. Според друга версия в дъното на поръчковото убийство са лобистки интереси в Темида. Разследващите предполагат, че част от организаторите на покушението може отдавна да са извън България, както и прекият извършител. В ъндърграунд средите Божанов е известен още и като посредник в решаването на проблеми в родното правосъдие, за което също е попадал във фокуса на разследващите неведнъж.

Сарафов нарежда проверка
Главният прокурор Борислав Сарафов разпореди извършването на проверки по преписки и досъдебни производства, свързани с Мартин Божанов-Нотариуса. По информация на прокуратурата от 2004 г. до сега има 25 преписки и досъдебни производства, свързани с Нотариуса, по които той е бил страна - обвиняем, жалбоподател, свидетел.
По-голямата част от преписките и досъдебните производства са водени в Софийската районна прокуратура и са във връзка с извършвани от Божанов измами с недвижими имоти.
Сред преписките има и такава, която е била обект на висок обществен интерес във връзка с журналистическо разследване, по която е отказано образуване на досъдебно производство. По отделени материали от същата преписка в Софийска градска прокуратура през втората половина на 2023 г. е образувано досъдебно производство за ръководене на организирана престъпна група за извършване на имотни измами и за упражняване на противозаконно влияние върху дейността на орган на власт, която е действала в периода 2010-2020 г. Работата по случая продължава, като срокът на разследване е удължен с два месеца, считано от 27 декември 2023 г. Заради многото откази от образуване на досъдебно производство е възложен преглед на всички актове, за да се установи законосъобразността на действията на наблюдаващите магистрати.

07.02.2024, 14:59 часа
1179 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha