Разкритие: Пребили Мартин Нотариуса, преди да бъде застрелян

Разкритие: Пребили Мартин Нотариуса, преди да бъде застрелян Мартин Божанов - Нотариуса е бил пребит брутално точно преди да бъде застрелян в главата. Това стана ясно от лекари, които са прегледали снимки на жертвата след аутопсията й.
По мнението не медиците, които пожелаха да не им се споменават имената, от снимките ясно личи, че Нотариуса е налаган с предмет, който e бил леко заострен или в края на който е имало разширение. Божанов е със счупен нос, с няколко фрактури на черепа и с отоци по лицето. Специалистите са категорични, че тези удари са настъпили преди смъртта на Божанов и са нанесени със страшна сила и странен предмет. Възможно е Нотариуса да е бит с приклада на пистолета, с който впоследствие е убит.
Според лекарите, побоят е бил сериозен и е нанесен преди смъртта на Нотариуса, защото иначе по лицето на жертвата не би трябвало да има кръв, отоци и синини. Те не се появяват, ако боят е след смъртта.
Нотариуса има и фрактура на темпоралната кост, тоест на слепоочието, която няма как да се стане от куршум, било то фронтално или напречно, освен ако не е от упор. Но изстрел от упор е изключен, защото няма нагар по челото, дупката от куршума е идеална и няма следи от самото оръжие.
След като е пребит, Нотариуса е застрелян с един куршум в главата. Това навежда на мисълта, че убиецът най-вероятно е бил над жертвата си, когато е дръпнал спусъка. Побоят е поредният факт, който буди недоумение.
От началото на разследването на широката публика се спестяват различни факти, свързани с убийството, а други са определено озадачаващи.
Така например стана ясно, че сигналът за убийството идва над 50 минути след ликвидирането на Нотариуса. Свидетел е видял стрелеца, но не се е обадил, друг свидетел е видял как Божанов уж се сгромолясва на земята от куршума, но и той не е подал сигнал. Накрая жената на Нотариуса вижда на камерите, че мъжът й лежи до колата си на паркинга в затворения жилищен комплекс в кв. Горна баня, където живеят. Първоначалната версия беше, че Нотариуса е застрелян пред жената и децата си.
Твърди се се също, че убиецът е стрелял скрит зад оградата на комплекса, в което се е намирал Нотариуса. Това няма как да се е случило, ако убитият е бил бит непосредствено преди смъртта си.
В същото време неясно защо частният клуб на Божанов, в който се твърди, че той се е срещал с десетки съдии и прокурори, бе претърсен дни след убийството му, както тогава и бяха иззети записи от камери в района. Подозрения бъди въпросът защо разследващите се бавят толкова с обиска, оставяйки достатъчно време заведението да бъде прочистено от всичко компрометиращо.
Не е ясно и как така в началото в един от телефоните на Нотариуса бяха открити имена на десетки съдии и прокурори. Само дни по-късно се оказа, че телефоните са били форматирани и на тях няма никакви данни за контактите на убития. Това ще предизвика вътрешно разследване в структурите на МВР, защото има опасения, че служители, които участват в схемите на Нотариуса, са заличили данни от телефоните му.
Нотариуса бе ликвидиран малко след 19 часа на 31 януари в жилищен комплекс в столичния квартал Горна Баня. Сигналът за убийството е подаден от жена му Гергана около 50-55 минути по-късно. Причината била, че той излязъл да пазарува, но се забавил дълго. Съпругата започнала да му звъни, но Нотариуса не вдигал. Съпругата слязла на паркинга и видяла автомобила на мъжа си и неговото тяло до него.
По-късно се оказа, че камера е заснела как Нотариуса е прострелян и пада, но не се вижда извършителят. По оперативни данни изстрелът е направен извън комплекса от страната на реката, през ограда. Куршумът е калибър 9х19 мм, който е най-често срещаният патрон у нас. Това прави още по-трудно откриването на точното оръжие, с което е убит Нотариуса. Някои смятат че може да е ликвидиран с "Макаров", тъй като е изключително надежден пистолет и често бандитите са запасани именно с такъв.
В момента има две версии за разстрела на Нотариуса. Едната е, че зад покушението стои конфликт от миналото му. Според друга версия в дъното на поръчковото убийство са лобистки интереси в Темида. Разследващите предполагат, че част от организаторите на покушението може отдавна да са извън България, както и прекият извършител.
10.02.2024, 12:15 часа
674 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha