И Пеевски заговори за риск от предсрочни избори

И Пеевски заговори за риск от предсрочни избори Пълна подкрепа на ГЕРБ в спора с ПП-ДБ оказва водещият политик на ДПС Делян Пеевски. Той обяви днес пред журналисти, че десните прекаляват с желанията си за постове и предупреди, че това може да доведе до предсрочни парламентарни избори. За същото преди него заговори вчера и герберският водач Бойко Борисов.
Като проблем за сглобката в момента се очертава при кого да отиде поста на външен министър. „Това министерство трябва ясно да се каже, че е на ГЕРБ. Тук е просто прекомерното желание на ПП-ДБ да вземат още едно министерство. Те ако вземат още едно министерство, са взели всичко? Какъв е смисълът от тази ротация?“, коментира Пеевски, който в момента оглавява парламентарната група на ДПС, но има и претенции да ръководи цялата партия.
Той изтъкна, че трябва да се запазят парламента и правителството, защото са стабилни и евроатлантически ориентирани. Но смята, че амбицията на десните премиерът Николай Денков да оглави МВнР след ротацията може да доведе до политическа криза и нови избори за депутати. „Зависи от ПП-ДБ. Ако си изпълнят написаното, ще имаме само европейски (избори – бел.а.). Ако не си го изпълнят, нека г-н Борисов и ГЕРБ да решават“, предупреди Пеевски.
С МЛАДЕЖИТЕ НА ДПС
Изявлението си Пеевски направи по време на 9-ата конференция на младежката организация на ДПС. Форумът се проведе днес при страховити мерки за сигурност в столичния Интер Експо Център. Най-забележителното във форума беше, че нямаше обичайното приветствие от почетния лидер Ахмед Доган - или ако е имало, то не беше предназначено за ушите на журналистите.
Младежите на ДПС се събраха малко преди националната конференция на партията, която ще се състои в края на месеца. Тогава се очаква да бъде избрано ново ръководство на ДПС – съпредседателство на Делян Пеевски и Джевдет Чакъров. Такава беше формулата за партийно ръководство, за която настоя почетният лидер Ахмед Доган, след като стана ясно, че ДПС няма да изтърпи да бъде оглавено само и единствено от Пеевски.
Той самият влезе в залата на форума, съпроводен от ръкопляскания и викове „ДПС!“. Пеевски помаха на делегатите и се настани на челния ред. Другият бъдещ съпредседател Джевдет Чакъров също присъстваше, но не се радваше на същото внимание. Дори не се спомена името му, докато от трибуната изброяваха най-важните гости сред присъстващите, докато Пеевски беше обявен първи.
По време на почивката той обикаляше сред делегатите и гостите, пожелаваше „Да ви е сладко“ на подкрепящите се с осигурените храни и напитки, снимаше се с многобройните желаещи – въобще, явно демонстрираше, че се смята за водещата фигура на партията, макар че ще му се наложи да дели ръководството със стария депесарски кадър Джевдет Чакъров.
Сред другите имена, които водещият на форума изреди, бяха на зам.-шефовете на партията Халил Летифов, Йордан Цонев, Станислав Анастасов и Хасан Азис, на евродепутата Илхан Кючюк и неколцина гости от средите на европейските либерали. От името на ГЕРБ да поздрави делегатите дойде депутатът Георг Георгиев. Младежите на ДПС се похвалиха и с поздравително видео от младежката организация на „Слуга на народа“ - партията на украинския президент Володимир Зеленски.
 
ПОД ОХРАНА
Конференцията се охраняваше много строго – отвън от полицията, вътре от частни гардове. Журналистите изобщо не бяха допуснати вътре в залата на форума, освен за няколко протоколни кадъра в началото, така че да се отбележи пристигането на Пеевски. През останалото време представителите на медиите бяха държани отвън, под строгия надзор на охранители и пиари, и трябваше да работят под съпровода на звука на кафемашини и прахосмукачки.
10.02.2024, 16:23 часа
407 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha