Тръмп: Бих насърчил Русия да прави каквото си поиска

Тръмп: Бих насърчил Русия да прави каквото си поиска Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп заяви снощи, че в качеството си на държавен глава е казал на лидер на страна членка на НАТО, че ако не увеличи разходите си за отбрана, той "би насърчил" Русия "да направи каквото си поиска", предаде Асошиейтед прес.
Тръмп обяви това на предизборна среща в Конуей, в американския щат Южна Каролина. Той е един от двамата останали претенденти за президентската номинация на Републиканската партия за изборите тази година. Срещу него е единствено бившата постоянна представителка на САЩ при ООН Ники Хейли..
"Президент на голяма страна се изправи и ме попита: "Добре, сър, ако ние не платим (повече пари за отбрана - бел. ред.) и Русия ни нападне, вие ще ни защитите ли?" Аз му отговорих: "Няма да платите? Вие престъпник ли сте? Не само няма да ви защитя, но и бих насърчил Русия в този случай да направи каквото си поиска", каза Тръмп пред бъдещите си избиратели.
Белият дом отхвърли тези коментари. "Да насърчаваш инвазии на територията на нашите най-близки съюзници от страна на пагубни режими е ужасяващо и необмислено - това застрашава националната сигурност на САЩ, световната стабилност и вътрешната ни икономика", заяви говорителят на Белия дом Андрю Бейтс относно думите на бившия президент.  Според Белия дом подобни думи са "ужасяващи и необмислени"
11.02.2024, 08:48 часа
328 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha