Земеделците прекратяват протестите

Земеделците прекратяват протестите

Представителите на протестиращите земеделци, които настояват за оставката на земеделския министър Кирил Вътев и правителството, спират с демонстрациите. Това заяви в „Здравей, България” Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България.
„Днес ще вземем решение. Ние най-малко искаме да създаваме проблеми. Още повече след изказването на акад. Денков от вчера - че няма да се срещне с нас, защото сме искали оставка, ще призовем колегите да спрем и да останем в стачна готовност и да видим как ще се развият събитията”, заяви Върбанов.
„Ние сме излезли с точни искания, по които постигнахме споразумение. Не мисля, че оставка на един министър би направила каквото и да е”, това коментира Илия Проданов от Националната асоциация на зърнопроизводителите.
„Ние обявихме протестна готовност на 10 януари, точно г-н Върбанов излезе по телевизора в национален ефир и каза, че няма никакъв смисъл от протестите и той не ги подкрепя. Направихме преговори, дадохме шанс на правителството да си преосмисли финансовата политика към земеделието, те не го направиха и излязохме на улицата”, коментира Проданов.
„На протеста през септември бяхме всички заедно, рамо до рамо. При подписването на споразумението няколко организации не се съгласихме, защото смятахме, че нещата няма да се случат по този начин, но подписахме, за да не се разбием, защото за пръв път бяхме започнали да правим нещо заедно”. Това заяви в „Здравей, България” Венцислав Върбанов, председател на Асоциацията на земеделските производители в България. По думите му тогава една част от организациите са станали по-близки до министъра на земеделието Кирил Вътев, а други – нежелани.
Според Илия Проданов има проблем от години със себестойността на произвежданата продукция. „Ако се оправи европейската политика и националното законодателство и намалее административната тежест, може би протестите ще спрат”, коментира Проданов.

14.02.2024, 09:36 часа
207 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha