За десети път: В Археологически комплекс „Калето” в Мездра се проведоха Дионисиеви празници /снимки/

За десети път: В Археологически комплекс „Калето” в Мездра се проведоха Дионисиеви празници /снимки/ За десета поредна година в навечерието на Трифон Зарезан - 14 февруари по стар стил, в Археологически комплекс „Калето” в гр. Мездра се проведоха Дионисиеви празници. Организатори на събитието бяха Община Мездра и Археологически комплекс „Калето“, а водещ - Надин Кръстева от Клуб „Умението да говорим пред публика“ при СУ „Иван Вазов“. Въпреки дъждовното време, празникът на виното събра множество граждани и гости на комплекса.
„Вече 10 години ние спазваме една традиция и щом днес отново сме тук, значи тя, сама по себе си, вече е традиция - каза в приветствието си към присъстващите кметът на Мездра Иван Аспарухов. Трябва да разберем, че природата не ни е подвластна, а ние сме подвластни на природата. И е добре, когато и хората, и природата са в синхрон. 
Искам да честитя 10-годишния юбилей на Дионисиевите празници в Археологически комплекс „Калето“. Ще продължим да ги правим, в студ, в сняг, в дъжд - важното е да спазваме традицията!“ 
Директорът на Регионален исторически музей - Враца Георги Ганецовски припомни легендата за древногръцкия бог на умиращата и възраждащата се природа, на виното и веселието Дио̀нис и неговата религиозно-културологична връзка с християнския му „наследник“ Св. Трифон Зарезан. 
„Това, което считам, че е най-важно да се разбере, подчерта Ганецовски, е, че няма разлика в обредността, в съдържанието на Трифон Зарезан, Дио̀нис или, примерно, Загрей. Това е един и същ образ, който претворява в себе си смисъла, съдържанието за плодородие и най-важното - за осигуряване на живот след смъртта. Дио̀нис е най-силното соларно, слънчево божество, което пресъздава точно този смисъл: смърт, живот след смъртта, прераждане, осигуряване на плодородие.“ 
Кулминацията на Дионисиевата вечер беше артистичната реконструкция под наслов „За Дио̀нис - с вино и огън“, пресъздадена от младите актьори от Театрална група „ТЕМП“ при Военен клуб - Враца с художествен ръководител и режисьор Георги Врабчев. Зрелищният спектакъл включваше възстановка на тракийски орфически ритуал, съчетана с оригинална хореография и елементи на огнен пой под звуците на мистична музика. 
Празничната програма допълниха Йоана Димитровска, Манол Каменов и Киара Пешанова от Клуб „Умението да говорим пред публика“ с художествен ръководител Николай Савов, които представиха своите проучвания за зараждането на митологичния култ към „Огнесъздания“ бог Дио̀нис, за възникването на лозарството и на винарството по нашите земи още по времето на траките и за историческите корени и съвременни измерения на Св. Трифон Зарезан в православния и в народния празничен календар.  
За финал Ансамбъл „Мездра“ - джуниър при Народно читалище „Просвета 1925“ с художествен ръководител Мирослав Аспарухов изпълни жизнерадостния тракийски народен танц „Джиновски танц“. 
По традиция по време на събитието гостите на комплекса имаха възможност да отпият по глътка хипокрас - греяно вино с подправки, приготвено по автентична средновековна рецепта от майстора виночерпец Жикавлий (Живко Ватов). 
14.02.2024, 11:36 часа
213 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha