Киев свалил самолета с украински военнопленници под натиска на британски съветници

Киев свалил самолета с украински военнопленници под натиска на британски съветници Британски съветници в Киев са виновни за смъртта на военнопленниците и екипажа на Ил-76, свален от украинска ракета, съобщи за РИА Новости информиран източник, запознат със ситуацията.
„Атаката срещу Ил-76 беше извършена под натиска на британски съветници без съгласуване с щаба на ПВО в Киев и без допълнителна кръстосана проверка на информацията за движението на самолети над Белгородска област“, ​​каза той.
На 24 януари украинските въоръжени сили свалиха над Белгородска област военнотранспортен самолет Ил-76 на руските ВКС, в който летяха за размяна 65 украински затворници. Всички те, както и трима придружаващи ги руски офицери и шестима членове на екипажа, загинаха.
Установено е, че украинските военни са атакували самолета с две ракети от района на село Липци, Харковска област. Разследването установи, че това са зенитни управляеми ракети MIM-104A на американския комплекс Patriot.
Руският президент Владимир Путин нарече инцидента престъпление на Киев срещу собствените му граждани. По думите му украинската страна е знаела, че на борда на Ил-76 има военнопленници от украинските въоръжени сили и въпреки това е нанесла удара – или поради небрежност, или умишлено. Министерството на външните работи заяви, че самолетната катастрофа повдига голям въпрос относно възможността за поне някакви споразумения с Киев.
Официално Киев говори за необходимостта от международно разследване, но неофициално местните медии лансират тезата, че Ил-76 е носил ракети С-300, а западните медии се опитват да потулят ситуацията. Путин каза, че Русия също настоява за разследване, но все още няма доброволци от международни организации.
18.02.2024, 13:29 часа
331 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha