Съдия Цариградска след получени нови заплахи: Вече говорим за "Осемте Нотариуса", Божанов е бил таен сътрудник на МВР"

Съдия Цариградска след получени нови заплахи: Вече говорим за "Осемте Нотариуса", Божанов е бил таен сътрудник на МВР" Съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска е получила нови заплахи снощи, след като даде интервю за проблемите в съдебната власт и случая с Мартин Божанов-Нотариуса, стана ясно от нейна изява по Нова телевизия.
"След като вчера дадох интервю по БНР, в което говорих за ръководителя на дирекция "Публична комуникация" към главния прокурор Веселин Иванов, който е един от подателите на сигнали срещу Сарафов, получих предупреждение от наша обща позната „да се кротна“. Думите са: „Кажи на тази жена да се кротне“. Представете си щом има такива заплахи към съдия, какво може да се случи с обикновен човек, разказа тя. Цариградска отказа да каже коя е приятелката ѝ и кой точно я заплашва.
По БНР Цариградска обяви, че всички активности по случая "Нотариуса" са имитация и затова тя е затруднена да представя доказателства за твърденията си. "Явно това е поредната подмяна - списъци, които, обърнете внимание, отново бяха извадени от хора от политическата власт, от хора в Народното събрание, без да имаме никаква яснота как се вадят тези списъци. Какви хора, въз основа на какви доказателства са били включени там. На този етап за мен категорично няма надежда в тези формати да бъде разкрита истината. Аз съм затруднена да представям доказателства, защото не ми се позволява да участвам в нито едно производство, в което мога да поискам събиране на доказателства, по-специално -  в досъдебното производство за заплахите спрямо мен. Нека да напомня, че самият Борислав Сарафов, който сега изпълнява функциите на главен прокурор, ни разказа как се създават подобни докладни и подобни компромати, които от дирекция "Публична комуникация" към главния прокурор  се пускат към определени медии, които г-н Сарафов не искаше да назове поименно. Ръководителят на тази дирекция Веселин Иванов беше подал лично срещу г-н Сарафов някаква докладна за имотното му състояние, която тези дни беше прекратена от първия по механизма (за разследване на главния прокурор - б.р.) съдия Талева. Веселин Иванов все още оглавява тази дирекция. Може ли отново през подобни начини да се спускат някакви списъци и някакви хора да започнат да живеят в стрес и в ужас, в какъвто аз живях. ... Не мога да кажа от кой център е (списъкът - б.р.), но ви казвам публични признания на ръководителите на признанията - какво могат да правят те", каза тя тогава.
"Ако няма достатъчно обществен натиск институциите да заработят, тези групировки ще продължават да си разменят компромати, да търгуват с компроматите, а от друга страна - няма да изключа да продължи запушването на усти на хора като Мартин Божанов", каза още Владислава Цариградска.
„Вече трябва да говорим за казуса „Осемте нотариуса“. Това дава отговор на въпроса колко са преплетени нещата. Има още много въпроси, има много замесени, много съсипани човешки съдби. Подчиняването на съдиите на режими и мафиотски структури коства животи на хора“, каза тя.
Според нея по-важно е да се помисли дали има обективни източници, чрез които да се възстановят събитията назад във времето. "За мен „Кутията на Пандора” са специалните разузнавателни средства. Бюрото за контрол на СРС ми каза: "Много спешно ни дайте официален документ от председателя на съда кой кабинет сте ползвала". В периода, в който имам достатъчно основание да подозирам, че съм била тайно контролирана, не само чрез подслушване, смятам, че съм и следена”, заяви Цариградска.
По думите ѝ от Бюрото за контрол на СРС съзнателно не са извършили проверка на кабинета ѝ в рамките на половин година, тъй като по думите ѝ в съда в Луковит те са два и лесно е можело да бъде проверено кои са и дали в тях е имало подслушващи устройства.
Съдия Цариградска заяви, че Мартин Божанов-Нотариуса е бил таен сътрудник на МВР. „Имал е водещ ръководител от ведомството. По неофициална информация мисля, че той е от 3-то РУП, който съвсем наскоро е бил освободен от длъжност. Добре е да зададете тези въпроси към министъра на вътрешните работи”, заяви Цариградска.
19.02.2024, 10:18 часа
767 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha