Цената на природния газ достигна 30-годишно дъно

Цената на природния газ достигна 30-годишно дъно Цената на природния газ в САЩ падна до най-ниското си ниво от 30 години насам на фона на топла зима и нарастващо производство на газ, съобщи Financial Times.
Температурите тази зима в САЩ, когато консумацията на енергия за отопление на домовете е по-висока, са близо до най-високите от началото на записите през 1950 г. Успоредно с това производството на газ в САЩ достигна рекордните 105 млрд. куб.м през декември 2023 г. фута (2,97 млрд. куб.м) на ден. Тази комбинация от фактори, пише изданието, доведе до факта, че цените на природния газ се оказаха в състояние на свободно падане - само от средата на януари 2024 г. те се сринаха с 50%.
Както се посочва в статията, на 16 февруари цената за NG в Henry Hub в САЩ за мартенски договори беше определена на $1,61 за 1 милион BTU (British Thermal Unit, британска топлинна единица). На 15 февруари тя беше по-ниска - 1,58 долара за 1 милион BTU.
„Просто е лудост, случва се нещо много необичайно. Мразя да използвам думата „опустошително“, но прагът на цената всъщност падна поради очакванията за търсене“, каза Мат Роджърс, говорител на консултантската фирма Commodity Weather Group.
19.02.2024, 12:54 часа
293 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha