Ръст при всички статистически показатели отчита РБ „Гео Милев“ за 2023 годена

Ръст при всички статистически показатели отчита РБ „Гео Милев“ за 2023 годена За РБ „Гео Милев“ 2023 година бе година на устойчиво развитие и  надграждане на постигнатото. Година, в която ежедневните ни усилия бяха насочени към осигуряване и предоставяне на разнообразни информационни ресурси и услуги, с цел  подпомагане процесите, свързани с грамотността, образованието и личностното развитие и за утвърждаване авторитета ни на обществен и културен център.      
Библиотеката приключи 2023 г. с фонд, наброяващ 192 638  документа - книги, периодични и графични издания, електронни и магнитни носители на информация, ноти, картини. 
Новонабавените библиотечни материали са общо 4403 бр., което е с 939 т. повече от предходната година. Общата стойност на постъпленията е 66 388,22 лв. Средствата от спечелен проект на МК „Българските библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“ са на стойност 12 464,25 лв.,  от бюджета на РБ „Гео Милев“ са заделени близо 40 000 лв. за закупуване на библиотечни материали, а останалите са набавени от дарения.
През миналата година библиотеката е привлякла 2566 читатели, като повече от половината са на възраст до 14 години. За поредна година статистиката показва, че броят на жените – читатели се увеличава и те вече са два пъти повече от мъжете.
Нараснал е и броят на посещенията в библиотеката. За годината те са 18 656 бр., с 636 повече от предходната. Раздадени са 74 015  носители на информация, с 8 702 бр. повече от 2022 г., като  значителен дял са традиционно книгите – 69 470 т., следвани от периодичните издания и т.н.
Посещаемостта е 7,27. Тя показва колко пъти един читател е посетил библиотеката през годината. Според Стандарта за библиотечно - информационно обслужване е  постигнат доста добър показател.
Читаемостта е 28,8. Това е резултат, който показва колко документи средно е използвал 1 читател през годината. 
Обхванатостта е 6,6%. Показател, който отчита колко процента от жителите на Монтана са читатели на библиотеката. /Населението на Монтана по данни на НСИ към 31.12.2023 г. наброява 38 825 жители./.
Книгоосигуреността е друг важен показател, който на база размера на библиотечния фонд отчита, че книгоосигуреността на жител е 5 т. на глава от населението, а книгоосигуреността на един читател е 75 тома. 
Методическата и експертно - консултантска дейност на РБ „Гео Милев“ бе насочена към повишаване нивото на координация и квалификация на работещите в обществените библиотеки от област Монтана. 
През 2023 г., с методическата помощ на РБ „Гео Милев“,  21 библиотеки от регион Монтана спечелиха проекти на МК и обновиха своите фондове с нови  заглавия.
Библиотеката в областния град разработи и спечели Проект към МК – „РБ „Гео Милев“, Монтана - център за методическа, издателска и културно – образователна дейност“ на стойност 9 200 лв. В рамките на проекта бе организиран  квалификационен семинар за библиотекари от читалищата в област Монтана. Направени бяха 3 изнесени обучения на чит. библиотекари в общините Берковица, Бойчиновци и Чипровци. Организирано бе творческо ателие „Зима в библиотеката“, за деца и тийнейджъри от гр. Монтана, с интерес към изобразителното изкуство. Под ръководството на художника Светослава Михайлова, талантливите деца рисуваха и се запознаха с основните художествени техники и материали и тяхното практическо приложение. Фотокопия на създадените от тях картини ще се издадат в цветен фотоалбум и книгоразделители. В средата на м. март, творбите от „Зима в библиотеката“ ще бъдат показани в изложба.
В този проект са заложени и средства за издаване на Сборник с доклади от V-тата регионална краеведска конференция на РБ „Гео Милев“, която ще се проведе през настоящата година.
През 2023 г. излезе от печат, подготвеният от екипа на библиотеката, сборник с методически материали и указания „В помощ на читалищните библиотекари“- част -1. Под редакция е и  ч.2 на сборника.
В края на миналата година започна подготовката на Пета Регионална краеведска конференция „Библиотеки и библиотекари. Традиции и иновации“, която ще се проведе на 25.04.2024 г. и е посветена на 130 години библиотечно дело в Монтана.
През 2023 г. отдел „Краезнание“ допълни колекцията си от дигитални копия на в. „Наше слово“ и вече разполага с всички броеве на седмичника, излизал от 1924 до 1944 г. в гр. Фердинанд.
Постави се началото и на нова дигитална колекция озаглавена „Книжно наследство“. В нея ще се съхраняват художествени и публицистични  творби на наши съграждани. Първите дигитализирани материал са копия на пиеси, написани от Кирил Пенков, един от първите библиотекари в града ни, съхранявани досега само в НБКМ.
В динамично променящата се външна среда, РБ „Гео Милев“ се модернизира като разширява възможностите за он-лайн обслужване. Освен преглед за налични библиотечни документи на интернет страницата на библиотеката, потребителите имат възможност за онлайн обслужване посредством Модул „Моята библиотека” и услугата „Попитай библиотекаря”. За поредна година библиотеката предостави на читателите безплатен достъп до образователната онлайн платформа „Уча.се”.
През миналата година специалисти от РБ „Гео Милев“ участваха в национални професионални форуми: Осма Национална среща на методистите - Враца ; Национална кръгла маса  „70 години Методична дейност“ в НБИВ – Пловдив; Годишен Национален форум „Библиотеките днес – 2023“ - „Партньорство за устойчивост“, посветен на 10- годишнината на „Глобални -библиотеки – България“.
Директорът на РБ „Гео Милев“, Анелия Иванова-Тодорова, с още 19 библиотекари от Европа, участва в международен проект „АDELE“ по програма „Еразъм“ в Ирландия, Дъблин.
В последните години екипът на РБ „Гео Милев“ разработва собствени програми и формати, които са насочени към изграждане на навици за четене, подобряване на функционалната грамотност и популяризиране достиженията на националната ни култура.
През 2023 г. в  РБ „Гео Милев“ са проведени  над  250 културни събития и инициативи, които са посетени от над 6 000 потребители.
На голяма популярност сред средношколците се радва, проведената за втора година, „Младежка нощ на съвременната българска литература“. Събитието е първото по рода си в България и се организира по идея на РБ „Гео Милев“, със съдействието на РУО – Монтана. 
Музикалната лектория „Дико Илиев – геният на народната душа“, посветена на 125 г. от рождението на композитора бе представена пред над 340 ученика от Монтана.
Традиционните инициативи: Маратон на четенето, Забавно лято в библиотеката, Ден на книгите за Хари Потър, Нощ на литературата, Часът на приказката,  Конкурсът „Скъпи Дядо Коледа“ и десетките тематични часове, презентации, образователни игри, екскурзии в библиотеката, и др. са доказателство, че библиотеката не е само  хранилище  на  печатни  материали, а място за образование, информация, личностно развитие и  творчество.  
РБ „Гео Милев“ стана предпочитано място за  изложби. Гражданите на Монтана имаха възможност да видят шест художествени и две фотоизложби.
През годината бяха организирани творчески срещи и премиери на книги на:  Елена Павлова, Катя Антонова, Ели Лозанова, Мартен Калеев, Любомир Йорданов, Сийка Тачева, Наталия Цветанова, Дебора Йорданова и  Борислав Костов.
РБ „Гео Милев“ се включи като съорганизатор в инициативата на Съюза на младите писатели Празник на книгата под наслов „Ние, младите писатели“. 
Дейността на библиотеката бе подходящо представена в социалните мрежи. Последователите на Фейсбук страницата ни за 2023 г. са 5300, което е с 277 повече от предходната година, публикуваните текстове са 801, което е с 306 повече от 2022 г. Страницата ни в Instagram има 237 последователи или с 69 повече. Генерираните показвания в You Tube канала са 6419, времето за гледане е 115,1 часа или с 22% повече от предходната година, а абонатите са се увеличили с 30.
Важно събитие за РБ „Гео Милев“ бе откриването на 14.09.2023 г. на Паметен знак - барелеф на Гео Милев, поставен на входа на библиотеката. Композицията е дело на художникът Теодоси Антонов и е финансирана от Община Монтана.
През отчетния период РБ „Гео Милев“ уверено продължи към целта си – да превърне библиотеката в пространство, което подпомага, развива, насърчава четенето, търсенето на информация, проучването, мисленето, въображението и творчеството, предоставя среда за личностно, социално и културно развитие на всеки член на общността.
 
19.02.2024, 15:27 часа
211 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha