Грипът в Монтана не отстъпва, заболелите се увеличават

Грипът в Монтана не отстъпва, заболелите се увеличават До 130 на 10 000 души население нарасна броят на заболелите от грип и респираторни заболявания в Монтанско. За предходната седмица коефициентът е бил 80 на 10 000 души. Интензитетът на заболяването се повишава, предупреждават от Регионалната здравна инспекция. Най-често вирусите засягат малки деца и ученици.
„Прекарахме грипа, малкият беше много зле - с температура, с болки в стомахчето. Засега сме само с кашлица, температура няма”, разказва майка на скоро проходило момченце, докато чака пред кабинета на личния лекар.
Според д-р Манасиев грипната вълна продължава.
„В момента боледуват най-много децата от 1 годинка до 16-17 години, оплакват се от кашлица, хрема, болки в мускулите, обща отпадналост, някои с повръщане, има и много ангини, възпаление на гърло, на нос", допълни той.
43 случая на варицела и един на скарлатина са регистрирани в областта през изтеклите седем дни.
„Варицелата или едрата шарка, също протича с висока температура и обриви по цялото тяло. Това е тежък дискомфорт, особено при малките деца”, допълва д-р Манасиев.
Съветите на лекарите са избягване на контакти с хора, които кихат, кашлят или имат други грипни симптоми и най-вече добра лична хигиена.
20.02.2024, 15:54 часа
700 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha