Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец

Забраната за износ на инсулин се удължава с още месец С още месец се удължава забраната за износ на инсулин – тя трябваше да падне на 29 февруари, но ще е в сила до 31 март. Това обяви зам.-министърът на здравеопазването Илко Гетов.
„И едно оплакване да имаме, това за нас е сериозен сигнал“, подчерта Гетов. По думите му проблем са нерегулярните доставки, забавянето или отказа да се доставя.
„Регулярните доставки зависят от производителите, търговците на едро и аптеките“, коментира зам.-министърът.
По данни на пациентски организации проблемът с недостиг на инсулин в аптеките е от близо година. 
„Според контролните органи има добра наличности в складовете в момента. Над 60 000 опаковки мисля, че има в складовете в момента, но ги няма в аптеките и това е доста показателно“, обяви пред bTV Николай Костов, председател на Асоциацията на собствениците на аптеки.
Над 90% от тези опаковки се намират в складовете на производителя, а не в складовете на търговците на едро, поради което не могат да стигнат до аптеките, казват дистрибуторите.
„Непрекъснато се проверяват складовете, постоянно текат проверки във всички наши членове. И няма такова понятие „задържане на стока“ и „задържане на лекарствени продукти“, твърди Боряна Маринкова, директор на Асоциацията за развитие на паралелната търговия с лекарства.
27.02.2024, 16:32 часа
301 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha