Новите санкции на САЩ срещу Русия ще ударят износа на нефт в Индия

Новите санкции на САЩ срещу Русия ще ударят износа на нефт в Индия Новите санкции на САЩ срещу Москва, наложени преди седмица, заплашват да ударят продажбите на руски петрол за Индия - най-големият купувач на руски суров петрол по море. 
Санкциите бяха наложени като реакции на смъртта на опозиционния лидер Алексей Навални и са насочени към водещата руска танкерна група "Совкомфлот" (Sovcomflot), както и 14 танкера за суров петрол, свързани с нея. Вашингтон обвини компанията, че е замесена в нарушаване на ценовия таван на Г-7 за руския петрол.
Индийските рафинерии са загрижени, че последните санкции ще доведат до "предизвикателства" при получаването на кораби с руски петрол, което ще повиши цените на товарите. Това може да стесни отстъпката за петрола, който се купува от търговци и руски фирми на доставка, коментира "Ройтерс". Източник от индийското правителство е заявил пред агенцията, че Индия ще продължи да купува руски петрол, само ако се продава под тавана на цената в несанкционирани кораби. 
Индия рядко купуваше руски петрол преди 2022 г. поради високите транспортни разходи, но сега рафинериите в третата по големина вносителка на петрол в света са големи купувачи, печелейки от по-ниските цени, след като Европа забрани вноса на руски петрол, припомня агенцията.
През 2023 г. Русия стана най-големият доставчик на петрол за Индия. Чрез срочни сделки и покупки на спот пазара южноазиатската държава е внасяла около 1,66 млн. барела на ден руски петрол през 2023 г. в сравнение със средно 652 хил. барела на ден през 2022 г.
29.02.2024, 09:54 часа
164 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha