В Оряхово организираха концерт по случай Националния празник /снимки/

В Оряхово организираха концерт по случай Националния празник /снимки/ На първи март в салона на Народно читалище „Надежда 1871“ – град Оряхово, жители и гости на града се насладиха на празничен концерт на Квартет „Светоглас“ по повод 146 години от Освобождението на България.
Силно и вълнуващо бе началото, дадено от Давид Дамянов – Лауреат на Третия национален конкурс за детско творчество „С България в сърцето“ 2024 – град Шипка, който изпълни емблематичното стихотворение на Иван Вазов - „Възпоменания от Батак“. Възпитаник е на Театрално студио към Център за подкрепа за личностно развитие – общински детски комплекс „Людмила Живкова“ – град Оряхово и печели първо място измежду над 200 участници в конкурса. Кметът на Община Оряхово – Росен Добрев изрази дълбокото си уважение и признание към таланта му.
Публиката посрещна на крака и световноизвестните изпълнители от Квартет Светоглас - Даниел Спасов, Станимир Иванов, Виктор Томанов и Милен Иванов, които дадоха начало на концерта с акапелно изпълнение на Химна на Република България. Концертът продължи с изпълнения на възрожденски песни  и своеобразна панорама на различни музикални диалекти и стилове от традиционното българско фолклорно богатство.
Преди финала на концерта, в салона и на сцената на Оряховското читалище се извиха кръшни хора в Северняшки ритми, а кулминацията бе финалът, когато публиката заедно с квартет „Светоглас“ изпълни любимата на всички българи песен „Моя страна, моя България“ от Емил Димитров.
За Оряховчани бе чест и удоволствие в навечерието на Националния празник на България, гости на Оряховска сцена да бъдат вокална формация „Светоглас”, които създадоха музикални светове от красота и мистика, полифонична звучност и докосване до корените на една от най-древните музикални култури.
02.03.2024, 13:10 часа
448 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha