Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Христо Ботев“-Враца навърши 50 години /снимки/

Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Христо Ботев“-Враца навърши 50 години /снимки/ Отделението по анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Христо Ботев“ във Враца навърши 50 години от основаването му. То е разкрито като самостоятелно звено към най-голямата болница в Северозападна България на 1 януари 1974 г. Първите крачки към по-модерна анестезиология във Враца се правят в началото на 60-те години на миналия век със закупуването на анестезиологичен апарат в окръжната тогава болница. Първият официално назначен анестезиолог във врачанската болница е д-р Цветана Георгиева. Това се случва през далечната 1964 г. ОАИЛ е правоприемник на сектора по анестезиология и реанимация към хирургично отделение. Първи завеждащ отделение става д-р Георгиева. ОАИЛ влиза в новата база, на етажа на който е в момента, през 1978 г. През годините начело на отделението, след д-р Георгиева, са били д-р Георги Тотев, д-р Илия Илиев и д-р Бланш Ангелова. От 2013 г до момента началник на ОАИЛ е д-р Ростислав Стефанов. Четири старши сестри са заемали този пост през петдесетте години съществуване на ОАИЛ – старша сестра Параскева Василева, старша сестра Юлита Вачева, старша сестра Валя Каменова и настоящата старша сестра Цветелина Дамянова.
В момента ОАИЛ разполага с необходимия брой лекари със специалност „Анестезиология и интензивно лечение“, както и с трима специализанти. Специалистите по здравни грижи са разпределение две направления – 10 анестезиологични и 10 реанимационни сестри. В отделението работят и шестима санитари. ОАИЛ е база за следдипломна квалификация на лекарите, специализиращи "Анестезиология и интензивно лечение", както и на студентите от врачанския филиал на Медицинския университет в София.
ОАИЛ-Враца е едно съвременно отделение с добра база, условия на труд и апаратура, както и с достатъчно квалифицирани медицински специалисти за обезпечаване на нуждите на най-голямата болница в Северозападна България.
"Водещ за нас е принципът, че всеки пациент трябва да получи човечност, всеотдайност и отговорност, а най-голямото удовлетворение идва, когато в очите на болния видим щастие и благодарност. С това печелим доверието и градим авторитета си сред пациентите. Това е нашата 50-годишна история. 
Във връзка с отбелязването на юбилея желанието на екипа на ОАИЛ е да организира еднодневен семинар с лектори от областта на интензивните грижи и анестезиологията, за което се търси финансиране и ще бъда благодарен, ако местния бизнес подпомогне идеята със средства", написаха от отделението.
05.03.2024, 11:36 часа
3398 7
Коментари

иво

06.03.2024, 10:41 часа
некадърни и неносещи отговорност това са измислените лекари- продавачите на хранителни стоки носят по голяма отговорност защото се грижат за срок на годност и т н

*****

06.03.2024, 09:06 часа
Иво некадърник е бащати кога те е правил.Ама все пак питай майка си дали това ти е истинския баща.

Венета Василева

05.03.2024, 19:19 часа
Прекрасни хора, персонал, сестри, лекарис толкова внимание и грижа, майка ми беше в това отделение миналия юни в много тежко състояние. Прзнателна си им за цял живот.

ami

05.03.2024, 15:24 часа
kadyrnia vi kmet s psedonim MANEKENCHETI razbrahte li kak vdiga mestnite danyci i taksi na vrachani!! A za groishtnite takiva da ne govorim....To ne moje vsiaka vecher na Zeleto zria,pesni , tanci uketi cvetia i ukrasi po ploshtada, a pari ot kyde.

иво

05.03.2024, 13:06 часа
некъдърни и симулират деиност

иво

05.03.2024, 11:50 часа
некадърници са
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha