Вижте как да разберете дали някой ви използва

Вижте как да разберете дали някой ви използва Важно е да разпознаете кога някой ви използва, за да можете да се измъкнете от ситуацията и да се предпазите.
Когато се чувствате неоценени и подценени, има голям шанс някой да се възползва от вас. Някои привидно положителни неща, като например похвала или предлагане на дребни подаръци, всъщност могат да са знаци точно за това.
Едва ли някой ще си е поставил за цел да ви използва нарочно. И все пак може да ви се случи да попаднете във връзка, независимо дали е лична или професионална, където другият човек да се опитва да се възползва от вас, поглъщайки вашето ограничено време, енергия и ресурси, без да предлага почти нищо в замяна.
Важно е да разпознаете кога сте в такава ситуация, за да можете да се измъкнете.
А ето и 15 признака, за които трябва да внимавате:

1. Този човек често ви моли за неща, без да ви дава достатъчно в замяна
Това не означава, че трябва да отчитате всичко, което правите за другия човек. Вашата връзка не е футболен мач или акаунт в Amazon. Но да не можете да си спомните последния път, когато другият ви е помогнал по някакъв начин, е силен знак, че този човек може да ви използва.

2. Този човек води статистика и често изтъква всичко, което е направил за вас
Наистина, това е лош знак, ако някой, с когото поддържате някакъв вид връзка, непрекъснато ви натяква, че прави някакви неща за вас, когато вие не чувствате, че е точно така. Явно този човек води въпросната статистика, за да ви накара да му се чувствате задължени за нещо.

3. Този човек предполага, че ще му дадете това, от което се нуждае, но не изразява достатъчно признателност
Вие не сте денонощен супермаркет. Не би трябвало някой да е убеден, че ще откликвате на нуждите и желанията му по всяко време на денонощието.

4. Този човек се свързва с вас или се държи с вас мило, само когато има нужда от нещо
Когато видите обаждане или съобщение от въпросния човек, за когото усещате, че ви използва, първата ви реакция е „Боже, чудя се какво ли иска той/тя този път?“
   
5. Този човек не зачита вашите граници или не взема предвид вашите чувства, притеснения или нужди
Това включва и случаите когато този човек не може да приеме, че вашият отговор е „не“ за негово конкретно искане. В такива ситуации той се опитва да ви накара да се почувствате зле, че не сте направили нещо за него. Всичко това показва, че него не го е грижа за вас като човек и вместо това гледа на вас повече като на някой, който трябва да му угажда винаги.

6. Този човек ви поставя под строги граници или има твърде високи очаквания към вас
Ако имате „приятел“, който не ви вдига телефона, когато е зает със семейството или работата си, но иначе ви се обажда винаги, когато е в някаква нужда, то ясно е – използва ви.

7. Този човек не полага усилия да ви опознае истински
Един от най-ясните знаци, че дадена връзка е застрашена, е когато познавате другия човек сравнително добре, но той или тя не може дори да отговори на елементарни въпроси за вас като например къде сте учили или как се казва майка ви.

8. Той не се вслушва наистина в това, което имате да кажете
В някои случаи да бъдеш изслушан означава много повече от това просто да те оставят да говориш. Това означава, че човекът отсреща ви приема насериозно и иска да ви предложи отговор, за да ви помогне. Това също означава, че този човек би могъл да ви се извини, когато е направил нещо нередно.

9. Опитва се да ви „купи“ с дрънкулки
Дори най-вглъбеният в себе си, нарцистичен човек може да разбере, че няма да направите нещо за нищо. Така че, за да ви държи на каишка, този човек може да ви дава неща, които не му струват много, като комплименти, карта за отстъпка за даден магазин, която така или иначе не използва, празни обещания или някакви не много скъпи вещи като подарък.

10. Той не успява да изпълни обещанията си
Обещания, обещания. Те се обезсмислят, когато човекът не ги изпълнява. Разбира се, в някои случаи неочаквани обстоятелства могат да попречат на всеки човек да изпълни дадено обещание. Ако случаят е такъв, тогава този човек поне трябва да ви предупреди веднага щом подобни обстоятелства станат очевидни, да положи всички усилия да преодолее ситуацията и искрено да се извини, че не е успял да ви предложи нещо друго в замяна.

11. Той се отнася към вас като към трофей, а не като към човек
Само защото ви сипе хвалебствия, не означава, че не ви използва. Такива похвали може да са част от това, което той прави, за да ви заблуди, че си струва  да му вярвате. Това може да е например демонстрация на неговата сила и на вашата привлекателност. Например мъжете с трофейни съпруги непрекъснато говорят за това колко горещи са техните тела.

12. Те дават приоритет на други хора и неща и не ви подкрепят, когато имате конфликт с друг човек
Разбира се, този човек може да действа много подкрепящо при взаимодействие очи в очи. Но може да бъде много показателно какво прави този човек, когато трябва да избира между вас и други хора или неща. Ако не вземе вашата страна и не ви подкрепи при конфликт, той не е толкова загрижен за вас, на какъвто се прави.

13. Той ви напомня или се опитва да ви наложи превъзходството си
Дори ако този човек е ваш шеф, ако е по-опитен или на по-висока позиция в институционалната или обществена йерархия, това не означава, че той или тя трябва да ви напомня за това непрекъснато.

14. Хвали се как може да манипулира и използва други хора
Ако даден човек се хвали с това, че е манипулатор, то можете да направите смелото предположение, че той се възползва и от вас.

15. Чувствате се сякаш сте използвани
И накрая, понякога мозъкът ви трябва да се синхронизира с инстинктите ви, за да разберете очевидното. Ако непрекъснато се чувствате неоценени, командвани и/или подценявани от този човек, може би постепенно ще осъзнаете, че той всъщност ви използва.
20.03.2024, 10:00 часа
202 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha