Почина главата на Българската православна църква патриарх Неофит

Почина главата на Българската православна църква патриарх Неофит

Главата на Българската православна църка Негово Светейшество Патриарх Неофит е починал на 78-годишна възраст, съобщиха членове на Светия Синод късно снощи в социалните мрежи. Официалното изявление на синода се очаква след полунощ.
Патриарх Неофит, който оглави църквата през 2013 г., беше настанен от края на ноември 2023 г. във Военна медицинска академия (ВМА) с белодробно заболяване и Светия Синод призова миряните да се молят за него. В последните седмици синодът периодично съобщаваше да подобряване на състоянието му, докато лекарите се грижеха за здравето му.
За последно патриарх Неофит отслужи литургия на Великден през 2023 г.
Патриарх Неофит е роден в София през 1945 г. със светското име Симеон Николов Димитров. На 20 години завършва Софийската духовна семинария, а през 1971 г. - Духовната академия в София. Специализира в Москва, а след завръщането си преподава и ръководи студентския хор в Духовната академия. През 1975 г. е подстриган за монах от патриарх Максим в Троянския манастир.
В края на 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991г. - пръв декан на възстановения през същата година Богословски факултет при Софийския университет "Св. Климент Охридски". По-късно е главен секретар на Светия синод и председател на настоятелството на храм-паметника "Св. Александър Невски".
През 1994 г. става митрополит на Доростолско-Червенската епархия, а когато тя е разделена на Русенска и Доростолска през 2001г., става Русенски митрополит.
Неофит е един от митрополитите, за които Комисията по досиетата през януари 2012 г. обяви принадлежност към бившите тайни служби. Досието му обаче е едно от най-"чистите" - запазени са едва 16 листа, в които няма писмени следи от владиката.
През 2015 г., по повод 70-та му годишнина, беше удостоен от президента Росен Плевнелиев с орден "Стара планина" първа степен за изключителния му принос към България.
През 2015 г. Неофит беше избран на патриаршеския трон през Ловчанския митрополит Гавриил.
Във времето си начело на Синода той беше радетел на идеята Българската православна църква да стане църква майка на Македонската. Това не стана, но през 2022 г. Св. Синод призна македонската църква.Първи стъпки за това бяха направени през ноември 2017 година, когато Македонската църква пожела да признае Българската за своя църква-майка и така да уреди собственото си признаване от останалите православни църкви, а Българската прие да съдейства. Преди заседанието на Св. синод патриарх Неофит заяви, че Българската църква трябва да поеме подадената ръка от Охридската архиепископия, "защото те са наши братя и наш народ".
През март 2018 година, патриарх Неофит и руският патриарх Кирил отслужиха заедно заупокойна молитва в манастир "Рождество Христово" в град Шипка по повод трети март и отбелязването на 140 години от Освобождението на България.
През май 2019 година патриарх Неофит се срещна с папа Франциск при посещението му в България.
Срещата беше единственият контакт на папата с българската църква, тъй като синодът обяви, че няма да има общи богослужения с Франциск и че не разрешава клирици на църквата да участват в събития от програмата му.
Според устава на църквата след смъртта на патриарха, Светият Синод временно се ръководи от старшия по митрополитско служение член на намаления му състав. В случая това е Великотърновският митрополит Григорий.

14.03.2024, 08:05 часа
714 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha