Община Враца разработи проект за възродяването на затвореното училище в Паволче

Община Враца разработи проект за възродяването на затвореното училище в Паволче Проектно предложение, по което да се обнови и да заработи затвореното от години училище в Паволче, е подала Община Враца. Проектът е по програма Трансгранично сътрудничество „България – Сърбия 2021-2027“, с партньор гр. Ниш, съобщи пред журналисти зам.-кметът инж. Цветан Стоичков.
Идеята е училището да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Водещ партньор ще е Община Ниш, бюджетът на проекта ще е почти 1 млн. евро и ще бъде разпределен наполовина между българска и сръбска страна, обясни още инж. Стоичков. Предвижда се бъде направен основен ремонт на сградата и да бъдат обособени учебни стаи и такива за нощувка. По думите на Стоичков проектът е одобрен и класиран, но е необходимо собствеността на сградата да се върне обратно на общината.
Документите за това са при областния управител, който трябва да прецени дали това е законосъобразно. Съгласувателните процедури за сградата в образователното и регионално министерства вече са минали, посочи Стоичков.
Причината сградата да е държавна собственост е съществуващата преди четири години идея училището да се превърне в център за патриотично възпитание на деца от цялата страна, припомни кметът Калин Каменов. За целта сградата е трябвало да стане държавна собственост. По думите на кмета работата по проекта тогава е била напреднала, имало е осигурено финансиране от 1 600 000 лв., но новото ръководство на МОН е решило да ги пренасочи другаде.  
„Така идеята приключи, докато не се появи възможността преди няколко месеца да възродим училището и с нашите партньори от Ниш да подготвим идентични съвместни проекти. Затова надградихме тази наша стара идея за това национално училище. Сега ще е един вид "зелено" училище, с идентични дейности във Враца и Ниш“, посочи още кметът на Враца, допълвайки, че проектът е получил най-много точки от подадените в неговия сектор и шанса да бъде финансиран е много голям.
Кметът определи проекта и като „стратегически“ за региона, тъй като „ще даде възможност учениците от страната да се запознаят с природата ни и да натрупат знания, които трудно биха могли да получат в класните стаи“, като това ще е от полза и за държавата, и за общината. По думите му единственият документ, който е необходим, за да се придвижи процедурата напред, е този, който се очаква от областния управител.
14.03.2024, 16:03 часа
1968 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha