Врачанският митрополит Григорий ще води църквата до избора на нов патриарх

Врачанският митрополит Григорий ще води църквата до избора на нов патриарх Светият синод избра Врачанския митрополит Григорий за свой наместник-председател. Решението е взето с единодушие.
Дядо Григорий ще ръководи и Софийската митрополия до избора на нов патриарх и Софийски митрополит в следващите 4 месеца.
9 от 13 митрополити могат да бъдат избрани за поста на патриарх. Според устава на БПЦ - те трябва да са навършили 50 години и да са били митрополити поне 5 години. Вчера, обаче, пловдивският митрополит Николай заяви в официално съобщение на страницата Пловдивската света митрополия, че не желае и няма да приеме да бъде включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква – Българска Патриаршия предстои да проведе в съответствие с нейния Устав. 
Старозагорският митрополит и говорител на Св. Синод на БПЦ Киприан преди дни вече съобщи, че първо ще бъде избран Сливенски митрополит, а след това патриарх. Той каза още, че Варненският и Великопреславски Митрополит Йоан ще бъде временен наместник-председател на Светия Синод.
Той ще организира провеждането на избора на нов патриарх на Българската православна църква. 
19.03.2024, 10:54 часа
2329 3
Коментари

Враца

19.03.2024, 11:11 часа
И тоя е човек на ГЕРБ ,т.е. мафията!
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha