Британски учени разработват нова ваксина срещу рак на белия дроб

Британски учени разработват нова ваксина срещу рак на белия дроб Британски учени работят по създаването на първата в света ваксина, наречена "LungVax" за предотвратяване на рак на белия дроб при хора с висок риск от заболяването, съобщиха от Скай нюз.
Екипът е получил 1.7 милиона британски лири финансиране за производството на 3000 дози, като средствата са дарени от редица благотворителни организации, сред които са Cancer Research UK и CRIS Cancer Foundation.
Използваната технология ще е сходна с тази при разработката на ваксината срещу COVID-19 Oxford-AstraZeneca. Учените, които участват в проекта са от Оксфордския университет, института "Франсис Крик" и Лондонския университетски колеж (UCL).
Целта е препаратът да осъществи връзка с ДНК верига, така че имунната система да може да разпознае зловредните протеини, известни като неоантигени, в ракови клетки на белия дроб и след това да ги премахне. Конкретните неоантигени се появяват на повърхността на клетката при причиняващи рак мутации в ДНК на клетката.
LungVax осигурява "наистина важна стъпка напред" за бъдеще, в което ракът е по-предотвратим, сподели Мишел Мичъл, главен изпълнителен директор на Cancer Research UK.
"Научните практики, които успешно изведоха света от пандемията, скоро може да ни насочат към бъдеще, в което хората ще могат да живеят по-дълго, по-добре, без страх от рак. Намираме се в златен век на изследванията, а това е един от многото проекти, за които се надяваме да трансформират оцеляването при рак на белия дроб", допълни Мичъл.
Според екипа, ако ваксината може успешно да отключи имунен отговор в лабораторни условия, тя ще премине към клинични тестове. Допълнително, те посочват, че хората с висок риск от заболяването са предимно във възрастовата група 55-74 г., които пушат или са пушили в миналото.
По последни данни на Световна здравна организация (СЗО), публикувани през 2020 г., смъртните случаи от рак на белия дроб в България са достигнали 3288, или 3.5% от общия брой на починалите за годината.
Само във Великобритания са документирани около 48 500 случаи на рак на белите дробове всяка година, като 72% от тях са причинени от тютюнопушене, посочват от Cancer Research UK.
4.5% от смъртните случаи в ЕС са в следствие на рак на белия дроб, което е и 19.8% от случаите, свързани с ракови заболявания в държавите членки през 2020 г. Статистиката е изготвена от Европейската информационна система за рака.
22.03.2024, 15:00 часа
140 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha