МВР потвърди за контакти на ексшеф на ГДБОП с Мартин Божанов

МВР потвърди за контакти на ексшеф на ГДБОП с Мартин Божанов Директорът на СДВР главен комисар Любомир Николов заяви, че няма основание за назначаване на проверка, която да изясни евентуални връзки между бившия директор на ГДБОП Любомир Янев и застреляния Мартин Божанов-Нотариуса. Той се аргументира с това, че осъщественият контакт между Янев и убития в края на януари Божанов е имал изцяло служебен характер, съобщи БНР.
"Любомир Янев е зам. началник на отдел "Криминална полиция" в Столична дирекция. Както знаете, той беше възстановен от съда след кратко прекъсване на кариерата си в МВР. Няма назначена проверка. Не виждам и основание за това, тъй като за това, което визирате най-вероятно и станало известно в медиите - контакта му с простреляния Божанов, неговия контакт към настоящия момент с документите, с които разполагам аз, е напълно служебен и не предполага абсолютно никакво назначаване на проверка", обясни Николов.
Бившият ръководител на Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) в МВР Любомир Янев в миналото е "осъществявал контакт" с убития в края на януари Мартин Божанов - Нотариуса, което е било потвърдено официално от пресцентъра на МВР, написа ден по-рано "Свободна Европа".  Обстоятелството, че се познава с Божанов, полицаят не е отрекъл пред разследващите предполагаемата престъпна група на Божанов и  беше потвърдено публично от бившия вътрешен министър Бойко Рашков.
В момента Янев работи в отдел "Противодействие на криминалната престъпност" на Столичната дирекция на вътрешните работи (СДВР), който разследва убийството на Нотариуса. По този повод от МВР подчертават, че криминалистът "не е част от екипа, който е сформиран да разследва убийството".
"Любомир Янев е информирал ръководството на СДВР, че назад във времето е осъществявал контакт с Мартин Божанов във връзка с подавани негови жалби. Няма данни Янев да е бил обект на вътрешна проверка", гласи отговорът на пресцентъра на вътрешното министерство 
Именно докато Янев ръководеше ГДБОП там е направен необичаен външен конкурс за наемане на разследващ полицай, по който впоследствие е назначена вдовицата на Нотариуса - Гергана Божанова. Тя и в момента е служител на службата, но е в отпуск по майчинство. Божанова печели конкурса в ГДБОП по времето на вътрешния министър Христо Терзийски, който сега е депутат от ГЕРБ. Тя обаче е назначена от Рашков, след като той стана служебен вътрешен министър през май 2021 г..
От МВР добавят в отговора си, че в момента тече "комплексна проверка" на дирекция "Вътрешна сигурност", чиято основна цел е "установяване на постъпили данни за контакти на други служители на МВР с Мартин Божанов". Пресцентърът обаче не споделя подробности за нейния ход.
Друг съществен въпрос, по който вътрешното министерство засега не споделя конкретна информация дори с парламента, е дали Нотариуса приживе е бил секретен сътрудник на полицията. Такива непотвърдени данни са достигнали до неправителствената организация Антикорупционен фонд (АКФ), която разкри схема за влияние на Божанов в закритите вече специализирани съд и прокуратура още през 2021 г.
Депутати вече изпратиха официално запитване по темата до МВР, но министерство отговори, че информацията по този въпрос е класифицирана и затова не може да бъде обявена. Градската прокурорка на София Илиана Кирилова също каза, че полицията не е споделила с държавното обвинение дали Божанов ѝ е сътрудничил.
23.03.2024, 14:13 часа
391 2
Коментари

3

23.03.2024, 17:59 часа
Проститутка Италиано-европейска

NEMA 2

23.03.2024, 17:56 часа
Калин Стоянов Краводерски с Кокаиновата крава
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha