Германия разрешава зареждането на автомобили с чист биодизел

Германия разрешава зареждането на автомобили с чист биодизел В бъдеще германските шофьори ще могат да зареждат резервоарите си и с дизелово гориво, произведено изцяло от определени отпадъчни продукти. Сред тях е и готварското олио от фритюрниците в ресторанти. Това предвижда нов закон, одобрен днес от парламента на страната, предаде ДПА.
 Бундесратът, горната камара на германския парламент, прие мярката, която проправя пътя за въвеждането на биодизелови горива на германския пазар. 
Парафиновите дизелови горива, които се произвеждат от отпадъчни материали и растителни масла, вече ще могат да се продават като "чисти" горива. Досега беше разрешено само да се смесват с традиционно дизелово гориво.
Тъй като биодизелът отделя по-малко емисии на въглероден диоксид от обикновения дизел, се очаква, че промяната може да допринесе за борбата с изменението на климата. 
Въпреки това остава под въпрос доколко новото гориво ще бъде достъпно в бъдеще. 
Според германското министерство на околната среда в момента цялото количество отработени готварски масла се използва за примеси в транспортните горива.
Германската асоциация на автомобилната индустрия (VDA) все пак определя решението като "благоприятно за околната среда и климата".
"Възобновяемите горива биха могли да допринесат значително за постигането на климатичните цели в транспортния сектор", заяви президентът на организацията Хилдегард Мюлер. 
23.03.2024, 16:44 часа
256 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha