Внимание! Засякоха случай на серозен менингит в Монтанско

Внимание! Засякоха случай на серозен менингит в Монтанско За случай на заразен със серозен менингит алармират здравните власти в Монтана. 
Това е инфекциозно заболяване на мозъчните обвивки и се предизвикват от ентеровируси. Среща се най-вече през летните месеци, когато са по-чести контактите между хората, а високите температури благоприятстват тяхното възникване.
Източник на инфекцията са болни лица и вирусоносители. Предаването на заразата става по въздушно-капков и фекално-орален механизъм. Основните пътища на разпространение са воден, хранителен и контактно-битов.
Най-застрашени от заболяването са деца от кърмаческа и детско-юношестка възраст. Със съзряване на имунната система, рисковете от заразяване намаляват. Най-често се засяга населението, живеещо при лоши битови условия.
Инкубационният период на заболяването е средно 7-14 дни. Заразеният непрекъснато отделя болестотворни агенти, които попадат в околната среда чрез изпражненията.
Заболяването се проявява със следните симптоми: повишаване на температурата до 38-39° С, силно главоболие, гадене, повръщане, болки и стягане на мускулатурата на врата (така наречената вратна ригидност); наблюдават се болки в коремната област, вследствие на ентерита и леко разтройство.
Обикновено болестта протича леко в рамките на около 5 – 7 дни. В единични случаи може да протече по-тежко и с усложнения – от страна на централната нервна система (поради ангажиране на главния мозък). Рискът от усложнения е по-висок за новородени деца, заразени по време на първите две седмици от живота им.
Лечението задължително се провежда в болнична обстановка; не се препоръчва самолечение. Не съществува ваксина за предпазване от заболяването.
Профилактичните мерки включват ограничаване на контакта с болни лица, добра хигиена - преди всичко доброто измиване на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна. От значение е и проветряването на помощенията, качествената текуща дезинфекция на детски заведения, училища, обществени места и хранителни обекти.
Освен менингита, остава висок броят на заразени с варицела в Монтанско. За изминалата седмица новите случаи са 37. Има и 3 случая на скарлатина. 
Бум на стомашни вируси също отчитат здравните власти. Чревните инфекции за периода са 14, като всички заразени са с ентероколит.
Съобщава се и за един потвърден случай на вирусен хепатит тип Е.
 
27.03.2024, 08:30 часа
1453 0
Остави коментар
Внимание! Сайтът не носи отговорност за съдържанието на коментарите.
capctha